Yli puolet maailman väestöstä asuu tänä päivänä kaupunkimiljöössä, ja muuttoliike kaupunkeihin sen kun kiihtyy. Melu ja kiire lisääntyvät entisestään kasvavan väkimäärän myötä. Aivotutkijat ovat nykykehityksestä huolissaan. Suomessakin syrjäseudut ukkoutuvat ja akkautuvat kun nuori polvi lähtee unelmien perään eteläisen Suomen kaupunkeihin. Kaupungeissa on paljon sitä mitä nuoret aikuiset ja työelämässä menestystä haikailevat tahtovat: nopeutta, sykettä, menoa ja meininkiä, palveluja, yöelämää ja kaupallista tarjontaa.

Pahanolon epidemia

Samaan aikaan monet voivat huonommin kuin koskaan. Unettomuus, uupumus, stressi ja masennus leviävät epidemian tavoin. Lähiöissä ja kaupunkien keskustoissa elää väsynyttä ja ylikierroksilla kulkevaa sakkia, joka hakee merkitystä elämäänsä älylaitteista ja somesta. Väsymykseen haetaan lohtua sohvalta ja koukuttavasta roskaruuasta.

 

TAKAISIN LUONTOON VOIKUKAT

 

Kaupunkielämä stressaa

Stanfordin yliopistossa tehtyjen aivotutkimusten mukaan kaupunkiasukin aivot ovat erilaiset kuin henkilön, joka on viettänyt suuren osan elämästään maaseutumiljöössä. Melu, stressi ja kiire näkyvät aivokuvissa. Melu kuormittaa tutkitusti erityisesti naisten terveyttä ja altistaa sydänongelmille.

Kaupungissa asuvalla on 21 prosenttia suurempi riski sairastua ahdistukseen kuin luonnon läheisyydessä asuvalla. Stressaavaa elämää elävällä kaupunkilaisella voi olla ongelmia myös tunne-elämän säätelyssä. Kaupunkimiljöössä asuvlla on lisäksi riski sairastua vakavampiinkin mielenterveyden ongelmiin jopa 39 prosenttia suurempi kuin maalla asuvilla. Luonnon lähellä asuvilla on myös vähemmän stressiä.

 

TAKAISIN LUONTOON LUONTO HOITAA

 

Luonto avuksi

Stressaantunut ja masentunut ei elvy kaupunkimiljöössä, kauppakeskuksen hulinassa ja melussa. Hän kaipaa rauhallisempaan miljööseen, ja siihen luonto on täydellinen. Useiden tutkijoiden mukaan luontoympäristöt miellyttävät, kun ihmiset ovat stressaantuneita tai henkisesti väsyneitä.

Kaikki eivät kuitenkaan pääse viikottain saati päivittäin luontoon elpymään. Silloin luonnon tuominen arkeen monin eri tavoin on jaksamisen ja hyvinvoinnin kannalta olennaisen tärkeää.

Esimerkiksi hortoilu on ihanaa ja elvyttävää aivoliikuntaa. Lue lisää villikasvien hoitavasta vaikutuksesta ja hortoilusta  TÄÄLTÄ.

Pin It on Pinterest

Share This