Tiesitkö, että on silkkaa viisautta suojautua valittajilta ja energiaa syöviltä negatiivisilta ihmisiltä kuin Harry Potter -romaanien ankeuttajilta?

 

Eräs naapureistamme on todellinen ankeuttaja. Kireä ja kiukkuinen nainen istuu kaiket päivät ikkunassa ja kyttää naapureidensa touhuja ja valittaa ihan kaikesta. Kerran sain huutoryöpyn niskaani siitä, että en kuulemma osaa parkeerata autoa oikein keskelle parkkiruutua. Autoni oli hänen mielestään liikaa parkkiruudun toisessa reunassa! Uusin hänen valitusaiheensa on se, että laitan kuulemma auton ovet kiinni liian äänekkäästi.  

Amerikkalainen kirjailija Trevor Blake on kirjoittanut kirjassaan Three Simple Steps: A Map to Success in Business and Life toisten kitinän ja negatiivisuuden kuunteleminen heikentää kuuntelijan aivojen toimintaa ja tekee niistä lopulta mössöä. Negatiivisuus ja valittamiselle altistuminen tappaa hermosoluja muistikeskus hippokampuksesta, jos valittamiselle altistuu yli puolen tunnin ajan. Negatiivisuus myös tarttuu eli mustan energian kylväminen imee positiivisuutta ja imuroi lähipiirin voimia ja saa heidätkin valittamaan ja äyskimään. Kroonikkovalittajat ovat energiasyöjiä ja myrkyttäjiä.

 

aivot-ankeuttaja

Valittajia kaikkialla

Ilmapiirin myrkyttäminen on mielestäni aivan yhtä turmiollista kuin tuholaismyrkky hyönteisille. Henkinen myrkky tekee vielä lopulta tyhmäksi, ja sitähän kukaan ei tietenkään halua.
Naapurimme ei ole ainoa ilmapiirin myrkyttäjä. Ankeuttajia on monilla työpaikoilla tai tuttavapiirissä. Ankeuttava valittaja posottaa omia huoliaan ja vaivojaan muille ja luo ympärilleen negatiivisen kentän, jossa muiden on vaikea olla. On tuskallista kuunnella päivästä ja vuodesta toiseen kuinka asiat ovat huonosti, kuinka vaikeaa on. Positiivinen ihminen kiemurtelee tuskissaan ja koettaa vain selvitä taas yhden työpäivän kerrallaan. Rajanveto on kuitenkin viisautta.  

Suojaudu omien aivojesi tähden

Trevor Blaken mielestä valittajilta on syytä suojautua omien aivojensa tähden. Jos ei pääse karkuun, krooniselta valittajalta kannattaa kysyä mitähän hän aikoo tehdä elämänsä ja asioidensa korjaamiseksi. Useimmiten valittaja valittaa valittamisen ilosta eikä halua korjata tilannettaan. Silloin on hyvä paeta joko konkreettisesti tai visualisoinnin avulla.

Naapurini kanssa pärjään ihan vaan hymyilemällä ja olkaani kohauttamalla, mutta todellisiin tiukkoihin tilanteisiin käytän hämähäkinseittivisualisaatiota. Astuessani tiukkaan neuvotteluun tai muuten vaikeaan paikkaan, pukeudun mielessäni hopeanväriseen, hämähäkinseitin ohueen verkkoon, joka torjuu kaikilta negatiivisilta hyökkäyksiltä.

 

aivot-meren-ranta

 

Välillä taas kuvittelen olevani turkoosin meren äärellä, jossa aallot lyövät hiekkarantaan. Alan kävellä lämpimän meren syliin, ja kaikki synkkyys ja ankeus katoaa. Kun lopulta sukellan suolaisen meren aaltoihin, olen turvassa. Mikään tai kukaan ei pääse minuun käsiksi.  

Visualisointia on monenlaista ja sitä harrastavat varmasti kaikki ammattiurheiijat, monet valmentajat ja uskoisinpa, että poliitikotkin. Ei ihme, sillä visualisointi on järeä ase kritiikkiä ja valittamista vastaan. Sen voimalla voi nähdä itsensä olympiavoittajana ja selviytyä vankileiriltäkin.

  

Positiivisuus ja hyvän hakeminen antaa tilaa ja energiaa ja saa onnellisuushormonit virtaamaan. Negatiivisuus imuroi voimia ja tyhmentää. Jokaisella on valta valita. Minä rakastan aivojani niin paljon, että en halua tehdä niistä mössöä enkä tyhmentää itseäni entisestään.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

Pin It on Pinterest

Share This