Kun arjen rumba tukahduttaa ja elämä on liian rutinoitunutta, on aika tehdä mielen myllerrys ja mennä koulutukseen. Mikä tahansa uusi tilanne, ryhmä tai oppiaine saa aivot uusille urille ja kotoisat rutiinit näyttäytymään täysin toisenlaisessa valossa. Vuodesta toiseen samaa mielen latua sivakoiville koulutus on kuin tuoreiden latujen puhkominen vitivalkoisessa, koskemattomassa lumessa.

 

Oppi ei vie ojaan, vaan suuriin seikkailuihin. On mielenkiintoista havaita mitä omassa päässä tapahtuu, miten palaset loksahtelevat paikoilleen ja kuinka tuntematon muuttuukin mahdollisuuksien valtamereksi. Rutiinien sijaan elämälläkin onkin ihan tolkuttomasti tarjontaa.  

Omaa mieltään voi ja saa muokata. Narisevan nalkuttajan mielen liikkeitä voisi aktivoida positiivisella psykologialla tai vaikkapa naurujoogalla. Supersuorittajalle ja tehotykille tekisi eetvarttia opiskella mielensä ja kehonsa hallintaa mindfulnessin maailmassa. Uupuneelle ja alakuloon taipuvaiselle eräopaskoulutus saattaisi olla todellista täsmälääkettä. Selviytyminen luonnossa, erätaidot, kalastus, vaeltaminen, hiihtäminen ja ulkoilmassa oleminen saisivat pään takuulla uuteen uskoon.  

Luontoäidin hoitavaa vaikutusta vastaanhan ei voi taistella. Jos jo 5-7 minuutin luontokuvan katselu saa olon rentoutuneeksi ja hyväksi, mitä tekisikään useiden kuukausien mittainen toiminnallinen tekemällä oppiminen luonnon keskellä?

 

aivot-kyna-ja-vihko

 

Remontoi omaa päätäsi

Mieltään on hyvä haastaa ja panna kovillekin. Oppi sekoittaa pakan ja järjestelee sen uudeksi, erilaiseksi ja parhaimmillaan jopa koko maailmankuvaa myllertäväksi. NLP voisi olla oiva oppisarka meistä jokaiselle. Kun kerran oivaltaa ja ymmärtää oman mielensä rajoitteet ja lukemattomat rajoittavat uskomukset, ei suutaan enää niin usein avaa muita mollatakseen, vaan pikku hiljaa, askel askeleelta uskaltaa katsoa peiliin ja aloittaa remonttihommat omasta päästään. Siellä on jokaisella yllättävän paljon fiksattavaa.

Positiivisuus, kiitollisuus ja nauraminen ovat päänsisäisen remontin tehokkaimpia työkaluja. Keinotekoinen hymyily, itsekseen nauraminen tai tekonaurukin saavat ihmeitä aikaan. Kun päähän tulee kireän kuminauhan sijaan tilaa ja hengityskin kulkee vapaammin, ei muiden mollaaminen ja synkistely enää oikein maistukaan. Kokeilkaapa vaikka mikä tehoaa parhaiten niin kotioloissa kuin työpaikoilla: ystävällisyys ja positiivisuus vai yrmeys ja muiden syyttely. Kumpi tuo tuloksia? Kumpi saa elämän maistumaan ja askeleen tuntumaan kevyeltä?

 

Kitke kyräilyn ja kateuden siemeniä

Suomalaisessa kansanluonteessa on kyräilyn, synkistelyn ja kateuden siemeniä, joita ei kannata juurruttaa mieleensä elämänmittaiselle matkalle. Kun ne alkavat versoa, ne on hyvä kitkeä pois ja kylvää mieleensä ilon, myötätunnon ja suvaitsevaisuuden siemeniä. Antamisen ilo on onnellisuuden isoimpia osatekijöitä, siksi kiitollisuuden ja positiivisuuden siemeniä voi kylvää kouratolkulla oman mielensä lisäksi läheisten, työkavereiden ja vaikka ympärillä kulkevien ventovieraiden ihmisten mieleen. 

On aika antantua oppiin ja avautua oppimaan. Oman mielen muokkauksesta kaiken on lähdettävä. Kun meistä jokainen tunnustautuu oppilaaksi ja on auki oppimisen ja muutoksen mahdollisuuksille, maailmasta tulee ihan toisenlainen paikka elää. On aika heittää hyvästit vanhalle ja alkaa kylvää uudenlaisia ihanuuden ja suvaitsevaisuuden siemeniä. Se, jos mikä on kestävää kehitystä.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

Pin It on Pinterest

Share This