Ihmiset elävät nykyään entistä vanhemmiksi, mikä on lisännyt erilaisten aivorappeumasairauksien määriä. Tuore tutkimus antaa viitteitä siitä, että meditointi voi suojella vanhenevia aivoja hidastamalla harmaan aineen häviämistä. Harmaa aine peittää aivojen pintaa ja sisältää runsaasti hermosoluja.

Science daily -verkkosivusto kertoo tutkimuksesta, jossa selvitettiin mitä aivojen harmaalle aineelle tapahtuu ihmisen vanhentuessa. Testiin osallistui 100 koehenkilöä, joista puolet oli harrastanut meditaatiota 4-46 vuotta ja toinen puoli ei lainkaan.

Harmaan aineen näivettyminen iän myötä näkyi molemmissa ryhmissä, mutta meditointia harrastaneilla sen väheneminen ei ollut niin selkeää kuin vertailuryhmällä. Meditoinnin positiivinen vaikutus ei näkynyt ainoastaan pienellä, tarkoin rajatulla aivojen alueella, vaan kauttaaltaan ympäri aivokudosta.

Tulokset ovat kiinnostavia ja tukevat aiempaa havaintoa, jonka mukaan meditointi näyttää hidastavan myös aivojen valkean aineen katoamista ikääntymisen myötä.

Lähde: Frontier in Psychology, 2015; 5 DOI: 10.3389/fpsyg.2014.01551

 

Pin It on Pinterest

Share This