Joulu on ihanuuden ja monelle myös kamaluuden aikaa. Perinteiden vaaliminen on hyväksi mutta monille se on kuormittavaa ja raskasta. Moni ei voi viettää joulua niin kuin haluaisi. Ilon, levon ja rauhan juhlaan synkkiä sävyjä tuo oman suvun tai puolison suvun pilkulleen tehtävät rutiinit ja pakkopullat.

 

  

Entistä useampi haluaisi stressaavan ja kuormittavan arjen ja kaamoksen keskelle rauhan ja levon keitaan, omaa aikaa, hiljaisuutta ja pysähtymistä.

 

  

Muistan aikoja, jolloin koin jatkuvaa huonoa omaatuntoa siitä, että vietimme jouluja vuoronperään oman sukuni ja puolisoni suvun luona. Saimme toistuvaa narinaa siitä, että emme viettäneet kaikkia jouluja vain toisten isovanhempien luona. Oli raskasta pakata kimpsuja ja kampsuja, lasten matkasänkyjä ja leluja, lahjoja ja leipomuksia autoon ja lähteä ajamaan satoja kilometrejä joulua viettämään tiettyjen rutiinien ja kaavojen mukaan.  

 

Meni tosi monta vuotta, että vietin jouluni muiden pillin mukaan. En kiellä, etteikö noihinkin jouluihin olisi mahtunut ihania, hienoja ja sykähdyttäviä hetkiä, mutta jäin vaille rauhaa. Oman rauhan tuokioni otin silloin kun koko muu suku nukkui ja istuin kuusta katsellen ja kirjaa lukien.

 

 Kun lapset kasvoivat, omassa kodissamme vietetyistä jouluista tuli juuri sellaisia kuin meillä haluttiin. Syötiin omia suosikkiruokia, pelattiin pelejä, katsottiin elokuvia, naurettiin ja nautittiin ja annettiin tilaa jokaisen omaan vetäytymiseen.

 

 

candles

 

 

Ota kissa pöydälle

 

 Miksi  joulunvietto tietyllä kaavalla on tabu, johon ei saa tulla muutoksia? Miksi pienten lasten vanhempien on pakko reissata omien vanhempiensa luo joulua viettämään, vaikka jokaiselle olisi helpompaa, että lapset saavat olla kotona ja nukkua omissa sängyissään? Myös joulupukin odotteluun kohdistuva jännitys olisi helpompi kestää kotioloissa. Eikö joulu ole nimen omaan lasten juhla? Eikö se silloin kannattaisi järjestää lasten ehdoilla?  

 Moni perheenäiti samaistuu minun kokemuksiini varsinkin silloin kun lapset ovat pieniä. Isovanhempien on huomattavasti helpompaa lähteä joulunviettoon lastensa ja lastenlastensa luo kuin päinvastoin. He voivat tarvittaessa vuorotella eri vuosina eri paikoissa. Mietin nyt miksi en tuolloin avannut suutani ja nostanut kissaa pöydälle.   

Ikä tuo viisautta ja vahvuutta oman itsen toiveiden ja tarpeiden ilmaisemiseen. Kun entinen jees-ihminen alkaa sanoa EI, lähipiiri ei siitä tykkää. Myrskyä kestää aikansa ja sitten tyyntyy. Jo vuosikausia olen valinnut omat joulunviettopaikkani ja seurani. Voin vetäytyä iloisesta tunnelmasta lempeään rauhaan ja hiljentymiseen silloin kun tuntuu hyvältä.  

 

Kokeile tänä jouluna antaa itsellesi ei-lahja jossakin vaikka pienessäkin asiassa.

 

Ja kun moni kuitenkin puunaa ja putsaa jouluksi, tässä muutamia vinkkejä, joilla meidän joulu tulee jouluksi ilman kiristävää pinnaa ja räjähdysherkkyyttä:

 

  • Osta lahjoja ainoastaan lapsille.
  • Osta lahjoja nettikaupoista kotisohvalla hyggeillen.
  • Kaiken ei tarvitse olla kotona tehtyä – osta lasimestarin silli ja graavikalat kauppahallista (sieltä saa myös joulutunnelmaa) tai kalatiskiltä, karjalanpiirakat ja joulukakut vaikka myyjäisistä.
  • Syö sinulle mieluista ruokaa jouluna, jos perinteiset jouluruuat tökkivät! Jos lopulta vain yksi haluaa ehdottomasti kinkkua, koko talon ei tarvitse haista sianlihalle. Yksi syöjä voi ostaa itselleen mieleisensä palan.
  • Osta siivous ammattilaiselta tai siivoa vasta tammikuussa.
  • Organisoi kaikki perheenjäsenesi yhteiseen puuhaan. Anna heidän vastata leipomisesta, koristelusta ja kokkauksesta.
  • Lepää ja nauti olostasi sohvalla villasukat jalassa.

 

 Joulu on minulle rauhan ja ilon juhla, josta alkaa matka kohti valoa ja uutta kasvua.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This