Koti on turvapaikka, rentoutumisen ja onnellisuuden kehto. Vietämme valtaosan valveillaoloajastamme sisätiloissa ja iltaisin linnoittaudumme koteihimme, oman pesän turvaan. Mutta ovatko tämänpäivän kodit enää sellaisia lintukotoja kuin tahtoisimme? Kodeissamme voi nimittäin piileskellä näkymättömiä tuholaisia, jotka nakertavat sekä henkistä että fyysistä terveyttämme.

Omakotiasukkaat voivat vielä onneksi päättää minkälaiselle tontille talonsa rakentavat tai minkälaiselta tontilta sellaisen ostavat. He voivat päättää ostavatko tai vuokraavatko kiinteistönsä järven/meren rannalta vai metsän reunamilta vaiko viihtyisältä pientaloalueelta kaupunkien läheisyydestä. Harva haluaa asua entisen kaatopaikan vierellä tai jonkun teollisuuslaitoksen läheisyydessä. 

Kerrostaloissakin on valinnan varaa. Voidaan asua lähiössä, meren tai järven äärellä tai kaupungin keskustassa. Kerrostalohuoneistoja ostaessa moni haikailee ylimpään kerrokseen, omaan penthouseen, josta on mahtavat näkymät eikä naapureita yläpuolella. Uusien kerrostalojen hintoja vertaillessa ylimmän kerroksen huoneistot ovat aina niitä kalleimpia. Sijainti maksaa. 

Penthouse terveydensiepparina

  

 

 Mutta todella harva yläkerroksissa asuva tai sinne haikaileva tulee ajatelleeksi, että kalliilla ostettu tai vuokrattu koti, voi ollakin terveyttä nakertava ja yöunisieppari, jossa olo ei olekaan kuin lintukodossa. Paikka, jossa sydän voi eksyä rytmistään, jossa päätä kivistää ja suolistokin oireilee. Yöt voivat mennä pyöriessä ja tuskaillessa. 

Vaikka ylimmistä kerroksista näkyy pitkälle eikä naapureita ole yläpuolella, minä jättäisin yläkerrokset väliin. En suostuisi maksamaan maltaita huoneistosta, joka voisi paljastua terveydennakertajaksi ja pitemmän päälle sekundaksi. Uumoilen nimittäin, että tulevaisuudessa ylimpien kerrosten huoneistot myydään halvalla, sillä tiedostavat ihmiset eivät niissä enää halua asua. 

Miten ihmeessä väitän moista? Siksi, että jos kerrostalon katolla sijaitsee kännykkätukiasema, voi perusterve ihminen sairastua yllättävästi, menettää yöunensa ja pikku hiljaa myös uupua ja masentua. Kotirauhaa rikkomaan saapuu kummallisia päänsärkyjä, sydämen rytmihäiriöitä, nivelkipuja ja omituista rauhattomuutta. Luksuskoti voi muuttua painajaiseksi vain siksi, että meillä Suomessa operaattorit saavat sijoittaa matkapuhelintukiasemia ja lähettimiä ihmisten kotien katoille kertomatta sitä asukkaille: huoneistojen omistajille tai vuokralaisille. Tilanne on huonompi, jos tukiasema sijaitsee vastapäätä sijaitsevan talon katolla ja sen paneeli osoittaa kohti asuntoasi. Tällöin säteilyn pääkeila kohdistuu asuntoon, jossa asut. 

Kännykkätukiasemien kanssa meillä Suomessa tilanne on todellakin ihan kummallinen. Sinä saatat tietämättäsi ostaa unelmakodin ihanasta kerrostalosta, jonka katolla on kännykkätukiasema. Jos asut yläkerroksissa tai ihan ylimmässä altistut jatkuvalle säteilylle. Nukut huonommin, oireilet kummallisesti. Saatat ahdistua ja masentua. Jos asut samassa talossa alakerroksissa, altistut vähemmän ja saatat voida paremmin.

 

Meillä oikeus tietää aivoterveyden nakertajista

 

Mielestäni jokaisella pitäisi olla oikeus tietää onko hänen kotitalonsa katolla säteilylle altistava matkapuhelintukiasema. Ihmisillä pitäisi olla oikeus päättää ja saada tehdä henkilökohtainen valinta siitä missä ja miten asuu. Joku ei välitä voimajohdoista talonsa pihapiirissä, joku ei välitä jätevesilaitoksista kotinsa vieressä, joku ei välitä matkapuhelintukiasemistakaan, mutta joku toinen taas välittää.

Koska elämme jo muutenkin kehoa ja mieltä kuormittavassa stressaavassa maailmassa ja arki on monella kiireiden kuorruttamaa, kodin pitäisi jatkossakin saada olla onnellinen turvapaikka ja rentoutumisen keidas. Siksi mielestäni on kummallista, että jotkut yritykset saavat pystytellä tukiasemiaan talojen katoille ilman että siitä informoidaan asukkaille. Tukiasematalon penthouse on mielestäni kuin leikkisi venäläistä rulettia oman aivoterveytensä kustannuksella.

  

lintukoto4

  

Hyvä yöuni kaiken a ja o

 

Mitä enemmän aivojen hyvinvoinnista ja toiminnasta tiedetään, sitä merkityksellisemmäksi nousee nukkuminen. Hyvä yöuni on ihmisen henkisen ja fyysisen terveyden kulmakivi. Huono uni piiputtaa sydämen ja vie muistin ja toimintakyvyn. Jos asuu tukiasema yläpuolellaan, jää vain arvailujen varaan, mikä pettää ensin: sydän vai pää. Ihmeellisiä oireita, unettomia öitä, sydänoireita, päänsärkyjä, niveloireita, puutumisia jne. Näitä on luvassa ja silti meillä Suomessa tavallinen ihminen, omistusasuntonsa omistaja ei saa tietää sijaitseeko hänen kotinsa katolla kännykkätukiasema. 

 

Tarkkana asunnon hankinnassa

 

Jos olisin ostamassa tai vuokraamassa asuntoa kerrostalosta, ennen kaupantekoa tai vuokrasopimusta haluaisin tarkistaa onko talossa tukiasema katolla tai onko sellainen tulossa katolle. Yhtä paljon kiinnittäisin huomiota siihen mitä ikkunoista näkyy. Jos vastapäisen talon katolla on tukiasema ja sen paneeli osoittaisi kohti katsomaani asuntoa, en ottaisi asuntoa. Tällaisessa tilanteessa säteilyn pääkeila kohdistuisi nimittäin juuri siihen asuntoon, jota olisin harkitsemassa kodikseni. Terveyden kannalta on parasta, että tukiasema ei sijaitse oman eikä läheisen talon katolla. 

 

Suomessahan tieto matkapuhelintukiasemien määrästä, sijainnista ja tehoista on vain operaattoreilla ja rakennuslupatoimistoilla. Mielestäni kaikilla halukkailla pitäisi olla oikeus saada tietää missä matkapuhelintukiasemat sijaitsevat. Tieto pitäisi olla kaikkien nähtävissä esimerkiksi kaupunkien tai kuntien nettisivuilla. Yhtä lailla tärkeää olisi tietää, onko omaan kotitaloon suunnitteilla tulevaisuudessa matkapuhelintukiasemaa.

Ahvenanmaalla tilanne on toinen. Siellä tukiasematiedot ovat julkisia samoin kuin esimerkiksi Ranskassa ja sen siirtomaissa. Siellä ihmiset voivat oikeasti päättää asuvatko he lintukodossa vai terveydensiepparissa. Minä haluan kotini olevan turvapaikka, sitä toivon sinullekin.

  

Teksti: Raija Kivimetsä

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This