Aivoja voidaan koulia suosimaan terveellistä ravintoa roskaruuan sijaan. Tällä tavoin voidaan muuttaa syväänkin juurtuneita ruoka-addiktioita.

– Emme aloita elämäämme rakastamalla ranskalaisia perunoita ja vihaamalla vaikkapa täysjyväpastaa. Tämä ehdollistuminen tapahtuu ajan myötä ja ruokatottumustemme seurauksena, toteaa professori Susan B. Roberts, Bostonin yliopistosta.

Epäterveellistä ruokaa himoitsevan ihmisen ravintotottumuksia on tunnetusti hyvin vaikea muuttaa. Nutrition & Diabetes -lehdessä julkaistu tutkimus kuitenkin osoittaa, että aivoja voidaan opettaa tykkäämään terveellisestä ruuasta.

Kuusi kuukautta kestäneeseen tutkimukseen osallistui 13 ylipainoista miestä ja naista, joiden aivot magneettikuvattiin kokeen aluksi. Kahdeksan heistä valittiin painonpudotusohjelmaan, jonka dieetti sisälsi runsaasti kuituja ja proteiineja, ja vain vähän hiilihydraatteja. Kokeen aikana henkilöiden ei annettu tulla nälkäiseksi, koska juuri silloin ruuan himo iskee ja epäterveellinen muuttuu haluttavaksi.

Kun kokeen lopussa otettiin uudet magneettikuvat, näkyi dieettiin osallistuneiden henkilöiden aivojen mielihyväkeskuksessa selviä muutoksia. Alue osoitti vähentynyttä herkkyyttä runsaskalorista ruokaa kohtaan. Kun ryhmän henkilöille näytettiin kuvia erilaisista ruoka-aineista, suurin himo kohdistui terveellistä ja vähäkalorista ravintoa kohtaan.

Lähde: BBC News

Pin It on Pinterest

Share This