Minulla on ollut jo pitkään tunne, että perhosefekti, eli perhosen siiveniskun mahdollisuus saada aikaan ketjureaktiona tornado, toimii kehossa. Pienen pieni täsmäkosketus voi auttaa hoidettavan tilaa radikaalisti. Olen nähnyt sen tapahtuvan monesti Brain Relief –hoidon yhteydessä. Kyseessä ei ole todellakaan magiaa vaan kyse on ihmisen vaistomaisista taidoista, joiden äärelle harva pysähtyy tänä aikana, kirjoittaa Brain Relief -hoidon kehittäjä Jouko Kivimetsä.  

Noin 27 vuotta sitten aloin kypsyä uuvuttavaan mainosuraan ja kiinnostuin henkisemmistä asioista ja terveydestä. Menin Tampereella taiji-kurssille, jota veti viisas, kiinalainen lääkäri. Hän opetti alkulämmittelyn aikana kiinalaisen hieronnan niksejä ja kertoi esimerkiksi, kuinka ”näin tekemällä voi torjua orastavan flunssan”. Hierottava alue oli kädenselän yläosa peukalonhangan luona. Tajusin että siitähän ihminen vaistomaisesti hieroo, kun hänelle tulee vilunväreitä. 

Taijin jälkeen opiskelin shiatsua. Olin haltioissani miten hermoratojen painaminen hengityksen tahdissa rentoutti uskomattoman nopeasti. Käytin taitojani alle kouluikäisen poikani iltanukutuksessa. Yleensä selän shiatsu-käsittelyn jälkeen ei tarvinnut painaa kuin kymmenisen kertaa jalan solar plexus -pisteestä, kun kuorsaus jo kuului. Tämä oli tärkeää, koska päiväkodissa esiintyi kiusaamista ja poika oli välillä stressaantunut ja silloin hyvä uni on erityisen tärkeää. 

Shiatsun opettajani oli perehtynyt myös akupunktioon, joka oli vielä aika uutta 1980-luvun lopussa eikä siihen silloin vielä edes uskottu. Hän avasi silmäni kehon heijasteille ja kuinka kaikki vaikuttaa kaikkeen. Perehtyessäni lisää eri metodeihin kuten vyöhyketerapiaan, myös koko vartalon vyöhyketerapiaan, olin aivan vakuuttunut kosketuksen voimallisista vaikutuksista sekä sisäelimiin että mieleen, ei vain lihaksiin. 

Kraniosakraali- ja lymfahoitoihin tutustuminen vakuutti taas siitä, kuinka järisyttävän suuri vaikutus voi olla hennollakin kosketuksella. Näiden hoitojen avulla voi selvitä paljon paremmin elämän tärskyistä ja sairaalaoperaatioista. Myös Suomessa kehitetty lihaskalvoja venyttävä, hellä OTE-hierontakin vahvistaa, että syvän rentouden tuottavan hierojan ei tarvitse puuskuttaa ja puskea. Siivenisku riittää. 

Palapelin palasia on, mutta kuva puuttuu

2000-luvun alkupuolella opiskelin intialaista päähierontaa, jossa yhdistyy monta aasialaista tekniikkaa kuten shiatsu. Olin vaikuttunut, kuinka Narenda Mehta oli kehittänyt tämän stressaantuneita länsimaalaisia tehokkaasti hoitavan metodin monen eri perinteen pohjalta.

Aloin tehdä asiakastyötä ja intialaisen päähieronnan asiakkaani saattoivat kertoa itkien kuinka hoidon jälkeen oli nukkunut kuin tukki, vaikka oli ollut univaikeuksia jo vuosia. Tai että kuinka migreeni pysyi loitolla pitkän aikaa käsittelyn jälkeen. Tulin haltioihini siitä, kuinka paljon toisia voi auttaa näillä tekniikoilla. Minulta kuitenkin puuttui edelleen kokonaiskuva siitä, mitä palapeliä olin kokoamassa kehoterapian alueella. 

Oivallus odotti lähempänä kuin kuvittelinkaan. Seitsemän vuotta sitten vaimoni Raijan vetämällä Autuutta aivoille -kurssimatkalla Kreetalla kuulin pitkään kestäneen stressihormoni kortisolin tykityksen vakavista haitoista keholle.

Osallistujat saivat ohjeita, kuinka riehaantunutta kortisolia taltuttamaan voi kutsua kehon omat kolme hormonipohjaista muskettisoturia: endorfiinia, dopamiinia ja oksitosiinia. Näitä hormoneja voi houkutella esiin monilla eri tavoilla, mutta juuri oikea täsmäkosketus oikeisiin paikkoihin rentoutuneessa asennossa saa musketöörit suorastaan laukkaamaan esiin.

Raija kertoi esimerkin keskittymiskyvyn parantamisesta vaikka ylioppilaskirjoituksissa hieromalla huomaamatta itseään. Korvanipukassa on nimittäin aivoja virkistäviä pisteitä, joita moni itse asiassa hieroo vaistomaisesti mietteliäänä. Tässä kohtaa korvanipukan hieronta edesauttoi oivallustani palapelin kokonaiskuvasta. Seuraavien vuosien aikana syntyi eri tekniikoiden yhdistelemisen, omien kokemusten, pohdinnan, keskustelujen ja testauksen jälkeen hoito nimeltä Brain Relief –hoito.

 

 

 

Brain Relief on nopea helpotus, jotta jaksaa hoitaa itseään

Brain Reliefin ajatus on antaa uupuneille aivoille hengähdyshetki. Aivot ovat uskomattomat toipumiskyvyltään. Ne tarvitsevat kuitenkin vähän apua kortisolin häätämiseksi edes hetkeksi.

Moni hoidettava on tullessaan kertonut, että he tietävät kyllä mitä pitäisi tehdä, esimerkiksi nukkua enemmän, mutta kun elämäntilanne on niin hankala, että itsehoito ei onnistu. Siksi ensiapu pitää hakea joltakin toiselta.

Ensiavun jälkeen, kun on pitkästä aikaa taas kokenut, miltä rentoutuneena oleminen tuntuu, on motivoituneempi välttämään umpikujaan joutumista uudestaan ja vaikkapa opiskella uusia keinoja mopon pitämiseksi käsissä. Joskus tulee kommentteja, joista voi päätellä, että hoidettava ei ehkä ole kokenut todella syvää rentouden tilaa koskaan elämässään eikä tiedä mitä on menettänyt.

Olen nähnyt omaksi hämmästyksenikin, kuinka jo yksi Brain Relief -hoito voi pysäyttää jatkuvassa stressikierteessä olevan kuin pehmustettu betoniseinä. Jotkut hoidettavista nousevat tunnin käsittelyn jälkeen hoitopöydältä todella rentoutuneina.

Seuraavina päivinä he raportoivat monia positiivisia muutoksia virkeydessä, mielialassa, tässä hetkessä elämisen kyvyssä, esiintymisvarmuudessa, nukahtamisessa ja unen laadussa – ja jopa unien näkemisessä. Moni kertoo, kuinka hoidon osana tapahtuva rentouden tilan ”lukitseminen päälle” on onnistunut, ja monta päivää on tunne ”kuin kulkisi kiirehtivien ihmisten keskellä omassa hitauden kuplassa”.

Tänä päivänä koulutettuja Brain Relief -hoitajia on jo monia ympäri Suomen. Brain Reliefia tarvitaan, sillä WHO:n mukaan stressi on 2020-luvun suurin terveysriski. 

Tampereella sijaitsee Suomen ensimmäinen Brain Relief Centre, jossa vietetään valtakunnallisen Aivoviikon kunniaksi avoimia ovia perjantaina 15.3. klo 16-18. Tule tutustumaan paikkaan ja hoitoon Tampereelle osoitteeseen  Rautatienkatu 20 C 16.  

Pin It on Pinterest

Share This