Kaupat pursuilevat nyt mitä parhainta aivoja hoitavaa ruokaa: kaaleja! Kaaliruuat ovat aivan syyttä saaneet tylsän ja vaatimattoman leiman. Kaaleja kannattaisi oikeasti alkaa arvostaa. Oikeastaan ne pitäisi nostaa suorastaan jalustalle. Kaaleja nauttimalla nimittäin pidetään aivot paremmassa kunnossa ja suolistokin onnellisena.

Kaaleista erityisesti keräkaali, punakaali, suippokaali ja savoijinkaali sisältävät runsaasti C-vitamiinia, betakaroteenia, folaattia sekä E- ja K-vitamiinia. Lisäksi kaaleissa on kalsiumia, kaliumia, mangaania, rautaa ja suomalaisilta usein puuttuvaa seleeniä.

Kaalikasvit lasketaan kymmenen parhaan aivoruuan joukkoon. Erityisesti keräkaali ja punakaali sisältävät valtavasti polyfenoleja, jotka voivat ehkäistä Alzheimerin tautia ja jotka auttavat pitämään verisuonet hyvässä kunnossa. Sekä punakaali- että valkokaaliuute vähentävät Alzheimerin tautia aiheuttavien amyloidiplakkien kertymistä aivoihin.

Myös superherkku parsakaalia popsimalla voi tutkitusti ehkäistä dementiaa, syöpiä ja sydänsairauksia. Superterveellinen lehtikaali on nyt suurinta huutoa maailmalla ja sitä saa tänä päivänä onneksi jo meilläkin marketeista. Lehtikaali on kaiken muun hyvän lisäksi todellinen C-vitamiinipommi. Arvostan lehtikaalia niin paljon, että olemme jo vuosikausia kasvattaneet sitä korkeajalkaisessa viljelylaarissa, jotta rusakot, citykanit ja etanat eivät pääse luomuviljeltyyn herkkuumme niin helposti käsiksi. Kesällä tykkään syödä tattarileipäni päällä pieniä pehmeitä lehtikaalin lehtiä ja sileälaitaisia voikukkia. Ihanaa!

Kaalit ovat siis todellista terveysruokaa. Vitamiinien, polyfenoleiden ja kivennäisaineiden lisäksi kaaleissa on sekä liukenevaa että liukenematonta kuitua, jotka ehkäisevät suolistosairauksia. Ja mikä parasta tavallisen kuluttajan kannalta on se, että kaali on halpaa! Kaalia syödessä rahalleen saa vastinetta.

Kiitollinen kasvatettava

Kaalit ovat myös kiitollisia kasvatettavia. Kaalia kuitenkin kannattaa kasvattaa aina luonnonmukaisesti, sillä näin voi kasvimaalta kerätä kaaliruokien kumppaniksi myös hortaa eli villivihanneksia. Joillekin nimittäin kaalit aiheuttavat ilmavaivoja, joihin apua saa kasvimaalla usein rehottavista villivihanneksista: voikukasta ja siankärsämöstä.

Jos ei vielä osaa käyttää villivihanneksia, voi kaaliruokiin ja –juomiin lisätä halutessaan fenkolia, joka rauhoittaa kuplivaa suolistoa. Kreetalla, aivoruuan kehdossa, moniin ruokalajeihin lisätään villinä kasvavaa fenkolia, joka suolistoa hoitavien ominaisuuksiensa lisäksi antaa ruualle ihanaa anismaista ja makeaa makua. Aniksen aromi taittaa kaalin kitkeryydeltä kärjen. Kreetalaiset ilmeisesti tietävät, että fenkoli auttaa tasoittamaan mahan happotasapainoa ja edistää ravintoaineiden imeytymistä.

Hapattamalla huippua

Kukapa kaalin ystävä ei innostuisi myös ruuansulatusta helpottavasta hapatetusta kaalista. Meillä itsetehtyyn hapankaaliin päätyy ainakin valkosipulia ja villivihanneksia. Hapankaalissa on se hyvä puoli, että se ei pieretä. Päinvastoin hapankaalin sisältämät maitohapot saavat sekä kaalin itsensä että muunkin ruuan sulamaan paremmin. Kaali on siis terveyspommi myös hapatettuna.

Homeelle altistuneen kannattaa kuitenkin kokeilla hapankaalia maltillisesti tai syödä kaalinsa suosiolla tuoreena tai kevyesti kypsennettynä. Hapankaali saattaa nimittäin aiheuttaa pahasti sisäilmaongelmaiselle pelkkää hallaa.

Päänsäryn ja migreenin hoitoon

Päänsärystä ja migreenistä kärsivien kannattaa kokeilla täsmähoidoksi luomukaalista mehulingolla puristettua mehua. Mehu on ytyä eikä maku vedä vertoja porkkanamehulle saati tuorepuristetuille marjamehuille, mutta luomukaalimehu onkin luonnollista lääkettä, joten pieni kitkeryys on vain hyväksi. Aivot rakastavat luomukaalimehua!

Seuraavan kerran kun menet kauppaan, katso kaaleja kunnioituksella.

Pin It on Pinterest

Share This