Suomalainen joulunvietto on aistien juhlaa ja herkuttelun iloa. Jouluruuista haaveillaan koko joulukuu, ja jouluaaton illalliselle kulminoituu koko pimeän vuoden ajan ihanuus. Saamme syödä niin, että napa rutisee. Kun viimeinen kinkkupala, graavilohi, savukalamousse, lanttulaatikko ja luumukiisseli on syöty, harvalla on hyvä ja energinen olo. Moni avaa housunnapit ja haluaa köllähtää sohvalle torkkumaan pinkeän mahan kanssa. Röyhtäilyjen mukana kitkerä maku nousee suuhun ja pahan maun torjumiseksi otetaan vaihteeksi minttusuklaata raikastamaan oloa.

Joulu on kerran vuodessa ja silloin on lupa syödä ja juoda vaikka ylikin, mutta maksa ja suolisto eivät ole perinteisestä suomalaisesta joulusta innoissaan. Perinteinen ateria sisältää ruuansulatuksen kannalta liikaa suolaa, liikaa rasvaa, liikaa sokeria ja proteiinia. Juice Leskinen kiteytti osuvalla tavalla kinkkua sulattelevan, itsensä ähkyyn syöneen ihmisen Sika-kappaleessaan laulaessaan, että Ihminen on sitä mitä hän syö.

Siinä sohvalla pötkötellessä jouluähkyisen ihmisen puolitoistakiloinen maksa tekee töitä henkensä edestä ja paksusuoli kaipailee kuitua, jotta jouluruoka ei jäisi liian pitkäksi aikaa suolistoon muhimaan ja huonontamaan oloa entisestään. Ja jos suolistossa menee huonosti, ei aivoillakaan ole hyvä olla.

 

Voikukkatee vauhdittaa myös ruuansulatusta.

Voikukkatee vauhdittaa myös ruuansulatusta.

 

Voikukkaa, siankärsämöä ja maarianohdaketta avuksi

Jouluähkyn ennalta ehkäisemiseksi ja maksan auttamiseksi on luonnossa mahtavia aineita, joita kannattaa nauttia ennen ja jälkeen jouluherkuttelun. Niillä röyhtäilyt ja ilmavaivat jäävät vähemmälle ja maksakulta, kehon myrkynpoistaja, pysyy tyytyväisempänä eikä joudu joulunpyhinä ylitöihin. Näin aivotkin voivat paremmin.

Voikukkauute, voikukkatee ja kuivattu voikukka ovat mahtavia maksankuuraajia ja närästyksen poistajia. Ne vauhdittavat ruuansulatusta ja puhdistavat jopa verta. Maksa jaksaa siivota liian suolan, sokerin ja rasvan paljon paremmin kun sille annetaan luonnollista tukihoitoa. Tuhattaituri siankärsämöä ei myöskään kannata unohtaa maksan hellittelyssä. Lempeänmakuinen siankärsämötee edistää sapen eritystä ja pistää ilmavaivat ja ummetuksen aisoihin. Saman asian ajaa myös siankärsämöuute.

Jos jouluna tulee juotua lasillinen tai toinenkin terästettyä glögiä, täyteläistä punaviinia ja joulunpyhinä näkäräisiä: konjakkia ja likööriä, maksaa kannattaa hyvitellä maarianohdakeuutteella. Maarianohdake on ihmeellinen kasvi, siitä tehdyllä uutteella voi jopa eheyttää vaurioitunutta maksakudosta. Maarianohdakeuutteen olisikin hyvä kuulua jokaisen suomalaisen joulunviettoon. Myös niiden, jotka eivät väkeviin koske. Rasvaisen, suolaisen, sokerin ja proteiinin ylensyönti käy maksan päälle yhtä lailla kuin alkoholi.

SAUNA JA SITRUUNA AUTTAVAT AHKYA
Saunaa, sitruunaa ja lepoa jälkihoitoon

Pulputtavaa ruuansulatusta ja turvotusta voidaan hyvitellä myös saunomalla. Sauna muuttuu puhdistusterapiaksi, kun löylyjen jälkeen otetaan kylmä suihku ja sitten mennään taas löylyihin, ja otetaan jälleen kylmä suihku. Hikoilun kautta kuonat lähtevät liikkeelle ja sekä pöhö että pierut saavat kyytiä. Kun saunajuomana nautitaan sitruunalla terästettyä vettä tai siankärsämö- tai minttuteetä, olo tuntuu tasapainoiselta ja suolistokin on onnellinen.

Kaikkein tärkeintä joulussa on kuitenkin armollisuus ja suorittamisen katkaiseminen. Silloin ei pihdata eikä käydä puntarilla, silloin nukutaan, nauretaan ja nautitaan. Tammikuun härkäviikoilla voidaan taas palata ruotuun.

Teksti: Raija Kivimetsä

Lisätietoa hoitavista kasveista saat Hulluna hortaan -kirjasta.

 

Pin It on Pinterest

Share This