Autuutta aivoille -sivuston vieraskynäilijä Minna Hansen yksityisyrittäjä, joka tarjoaa kokonaisvaltaista hyvinvointia tukemaan terveyttä. Hän on koulutukseltaan mm. diplomi-ravintoterapeutti ja diplomi-refleksologi. Minnan kotisivut ovat: www.vireysjaharmonia.fi
Olin viikonloppuna kurssilla saamassa lisää oppia. Siellä huomasin, miten vähälle huomiolle on jäänyt erittäin tärkeä asia, nimittäin aminohapot. Vaikka Suomessa on menossa rahkabuumi ja karppaus, niin aminohapoista ja niiden tärkeydestä ei juurikaan puhuta paitsi ehkä urheilupiireissä.
Proteiinit eli valkuaisaineet pilkkoutuvat ruuansulatuksen kautta aminohapoiksi, imeytyvät verenkiertoon ja kulkeutuvat edelleen maksaan. Ravinnon tulisi olla niin monipuolista, että se turvaisi yhdeksän välttämättömän aminohappon saannin päivittäin. Elimistömme voi rakentaa loput 11 aminohappoa näistä välttämättömistä aminohapoista.
Aminohapot muodostavat suurimman osan kehon rakenteista, kuten veren, entsyymit, hormonit, aivojen välittäjäaineet ja lihakset.
Masennus, addiktiot ja muistiongelmat
Välttämättömät aminohapot ovat fenyylialaniini, histidiini, isoleusiini, leusiini, lysiini, metioniini, treoniini, tryptofaani ja valiini. Eläinkunnan proteiinit ovat aminohappokoostumuksensa perusteella parempia kuin kasviproteiinit. Mutta jos ruokavalio on tarpeeksi vaihtelevaa ja monipuolista eli syödään useita kasvikunnan tuotteita (palkokasveja, siemeniä, pähkinöitä ja viljatuotteita) päivän aikana, myös kasviproteiineista saadaan välttämättömät aminohapot. Sekaravinto turvaa saannin parhaiten.
Epätasapainotilasta saattaa kertoa esimerkiksi seuraavat oireet: masennus, riippuvuudet, mielihalut, hormoniepätasapainot, unettomuus, krooninen kipu, keskittymisvaikeudet, muistiongelmat, syömishäiriöt. Näihin oireisiin johtavia syitä voi olla monia, joista mainittakoon seuraavat: suoliston huono kunto, joka vaikuttaa serotoniinin, ns. mielihyvähormoniin, tuotantoon; uniongelmat, joihin vaikuttaa melatoniini ns. pimeähormoni; stressi, joka kuluttaa paljon serotoniinia ja liiallinen alkoholin käyttö, joka sotkee erityisesti seratoniinin ja dopamiinin suhdetta. Myös geneettiset syyt, lääkkeet ja sairaudet voivat olla taustalla.
Liian vähän proteiinia
Saattaa olla, että saamme ravinnosta liikaa tiettyä aminohappoa, mikä sitten aiheuttaa epätasapainoa muissa aminohapoissa. Ravintoterapeutin työssä olen käynyt läpi monia ruokapäiväkirjoja, ja niiden perusteella proteiinien saanti on usein liian vähäistä. Ruokavalio on liiankin usein hyvin hiilihydraattipitoinen (sokerisia ruokia, runsasta leivän & pastan syöntiä).
Mutta mikä siten on oikea määrä proteiinia? Nyrkkisääntönä voisi pitää oman kämmenen kokoa –paksuutta ja leveyttä. Tämän verran proteiinia olisi hyvä syödä pääaterioilla eli lounaalla sekä illallisella. Ja tietenkin monipuolisesti, eikä pelkästään sitä rahkaa tai kanaa. Monipuolisuus ja vaihtelevuus ovat muutenkin tärkeitä koostettaessa ruokavaliota. Jatkuva samojen ruoka-aineiden nauttiminen altistaa myös helposti ruoka-aineyliherkkyyksille. Erityisesti, jos suolisto ei ole kunnossa.
Puute saa sortumaan
Oletko joskus yrittänyt laihduttaa, mutta sortunut kuitenkin herkkuihin ja/tai rasvaiseen ruokaan? Syyttelet ehkä itseäsi huonosta itsekurista tai tahdonvoiman puutteesta. Mutta syynä saattaakin olla aminohappojen epätasapainotila.
Aivojen välittäjäaineilla, dopamiinilla ja serotoniinilla, on erittäin suuri vaikutus varsinkin tunnesyömisessä, nimenomaan niiden epätasapainolla. Dopamiini aiheuttaa mielihyvän tuntemuksia ja osallistuu tunteiden säätelyyn. Serotoniini vaikuttaa mielialaan ja ruokahaluun. Kun korjataan tätä sekä mahdollisia muita kehon biokemiallisia epätasapainotiloja, saadaan ruokahimot hallintaan ja painonpudotus helpottuu.
Aminohappo tryptofaani on serotoniinin esiaste ja tyrosiini on dopamiinin esiaste. Tryptofaanin ja tyrosiinin lähteitä ovat mm. maitotuotteet, liha, kala, munat, siemenet ja soijatuotteet.
Suoliston kuntokin vaikuttaa
Mikäli suolisto ei ole kunnossa (turvottaa, ummettaa, on ripulia ym. suolisto-oireita), todennäköisesti ruuansulatus ei myöskään toimi ihanteellisesti eikä pysty hyödyntämään aminohappoja. Ja tämä voi johtaa aikaisemmin mainittuihin oireisiin ja häiriötiloihin.
Erityisesti serotoniinin tuotanto saattaa kärsiä suoliston huonosta kunnosta, koska yli 95 % siitä valmistuu suolistossa. Puute voi aiheuttaa mm. alakuloa, masentuneisuutta tai väkivaltaista käyttäytymistä. Seratoniinin puute voi olla myös lisääntyneen ruokahalun ja makeanhimon takana.
Jotta aivot toimisivat ihanteellisesti, on suoliston oltava kunnossa. Suolistoa saa kunnostettua tietenkin oikealla ruokavaliolla, mutta tueksi tarvitaan myös ravintolisiä. Parhaiten oman aminohappotasapainonsa saa selvitettyä funktionaalisen lääketiteen laboratoriotesteillä.