Koko kehon kehittämistä

Koko kehon kehittämistä

posted in: Vieras | 0
Kolmas vieraskynäilijämme Teemu Syrjälä on kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin kouluttaja ja kirjoittaja, jolle luonto merkitsee todella paljon. Tanssi, luova liike ja inspiroivat ihmiset ympärillään Teemu auttaa ihmisiä kokoamaan kehon, mielen ja sielun yhteyden. Teemun kotisivut: www.teemusyrjala.com. 

Aloittaessani kirjoittaa vieraskirjoitusta Autuutta aivoille –sivustolle jalkoihini sattuu mukavasti. Syy on mieluisa, takana on viikonloppu täynnä tanssia ja liikettä. Kun kehoni on palautumistilassa, on loistava aika avata liikkeen konsepteja myös teille arvon lukijat. Tervetuloa mukaan.

Liike

Me elämme erikoisessa maailmassa. Kun pyrin löytämään asiakkailleni luontaisia käyttäytymismalleja, ruokavalioita sekä liikettä, ihmettelen usein kuinka kauas olemme tulleet omista juuristamme. Mietitäänpä hetki. Aloitamme päivän heräämällä lämmitettyyn, tasaisen 22-asteiseen taloon, valmiiksi prosessoidun ravinnon pariin, ja etenemme työpaikalle istuen autoissa.

Työpaikallamme istumme passiivisena, ottaen ärsykkeitä vastaan lähinnä mieleemme. Tietoyhteiskuntamme jatkaa oman hännän metsästystään etsien lisää tietoa, vähentäen kaiken aikaa niitä elementtejä, jotka ovat tehneet meistä ihmisen. Haluamme tietoa, huomaamatta sitä kuinka se usein yliannoksena halvaannuttaa meidät omassa kehossamme ja toimissamme. Tieto on tärkeää ja itsekin sitä rakastan, mutta juuremme ja alkuperämme odottavat meiltä muutakin kuin pelkkää mielen virikettä.

Takaisin jalkoihini. Liike on minulle ollut pelastava tekijä monessa mielessä. Tanssi, yksi rakkauden aiheistani, on mahdollistanut monta kasvun paikkaa ihmisenä kohdattavaksi. Tanssi vapauttaa minut pääkeskeisyydestä avaten maailman, enkä voi koskaan täysin sanoin kuvata, miten koen liikkeen aistikentässäni. Tanssi on vain yksi monista mahdollisuuksistamme liikkua. Mutta siinä on yksi tärkeä elementti, joka tämän päivän liikkeestä monesti puuttuu.

Tämä asia on LEIKKI. Siinä vaiheessa kun meistä tulee aikuisia, jätämme leikkimisen ja rupeamme kohtelemaan itseä ja ulkopuolista maailmaamme totisesti. Luomme treeniohjelmia, joita pyrimme orjallisesti seuraamaan. Kaikki tämä suunnitelmallisuus on hienoa ja sillekin on paikkansa, mutta vaarana on, että liikkeestä tulee mielen jatketta, ilman kehon osallistumista. Toteutamme sitä mitä mielemme haluaisi, kuuntelematta kehon viestejä. Tätä sivustoa seuraavana todennäköisesti tiedät, että keho ja mieli ovat yksi ja sama asia. Puhekielessäkin eroteltu ykseys kuulostaa hauskalta. Kumpaakaan ei voi olla olemassa ilman toista. Minun kehoni on mieleni ja minun mieleni liikuttaa kehoani. Jotain syvää tapahtuu, kun otamme leikin mukaan. Automaattiohjaus lähtee päälle ja voimme nauttia kyydistä, ilman robottimaista kokemusta, jonka monesti pelkästään mielestä liikkuessamme koemme.

 

teemun naama

 

Motivaatio ja juuret

Monet ihmiset, itseni mukaan lukien, pyrkivät löytämään motivaatiota monesta eri paikasta. Motivaatio helpottaa tekemisen aloittamista, mutta sen puuttuessa hommat muuttuvat haasteellisimmiksi. Minulla on ehdotus; unohda koko ajatus motivaatiosta. Motivaatio kestää vain hetken, se on kuin lämmin kylpy, joka täytyy toistaa joka päivä, jotta saamme siitä tulevan mielihyvän. Mikä kuitenkin kestää on oma syvä merkitys tekemiselle ja olemiselle. Voimme innostua mistä tahansa, mutta ellemme omaa asiaan minkäänlaista syvempää tarkoitusta, on hyvin todennäköistä, että motivaatio ei kestä.

Mutta mikä kestää on se muuttumaton osa sinua, se ihmeellinen palanen, joka olet. Ja pieni muistutus mikä sinä olet: Kuulut Homo Sapiens lajiin, tai Homo Sapiens Sapiens. Se on juuremme, joka on hyvä pitää mielessä, tässä ajassa, jossa se on niin helppo unohtaa. Kuten alussa mainitsin, kotimme, työpaikkamme sekä liikkumismuotomme kaikki osaltaan taistelevat sitä vastaan, mistä me olemme tulleet ja keitä me olemme. Meidän juuremme edelleen odottavat yksinkertaisia toimia, jotka nostavat kehomme toimintakykyä.

Meidän juuremme ovat luonnossa, tarkemmin sanottuna me olemme osa luontoa. Me olemme luonto. Se mitä tapahtuu ulkoilmaan mentäessä on jotain syvää, jotain sieluamme, geenejämme koskettavaa. Voisin puhua negatiivisista elektroneista, mutta käytän yksinkertaisempaa lähestymistapaa. Ulkoilma elävöittää sinut olemaan oma itsesi.

Liikkeestä puhuttaessa voimme vain kuvitella mitä tapahtuu kehossamme, kun otamme syvää, elävöittävää happea kehoomme liikkuessamme ulkoilmassa. Kehollinen geenialtaamme odottaa oikean ilman huuhtomista sisäänsä. Tämä kaikessa yksinkertaisuudessaan jotenkin unohtuu monesti meiltä ihmisiltä.

Miettiessämme parasta lajia, jota voisimme toteuttaa, käännämme usein katseemme sisäilmoihin, ihmisen tekemiin rakenteisiin, paikkoihin ja välineisiin. Ehkäpä me tarvitsemme vähemmän ärsykkeitä, enemmän aistikokemuksia oikeasta elinympäristöstämme. Ehkäpä tarvitsemme enemmän keho-mieli-liikettä kuin valmiiksi suunniteltua robottiohjausta.

Liikkuminen on yksinkertaisimpia tapoja pitää yllä inhimillisyyttämme; sitä on mielestäni syytä kunnioittaa. Ja inspiroitua siitä miten uskomatonta on, että meillä on mahdollisuus liikkua, ryömiä, kyykistyä, kävellä, hengittää, kantaa tai vaikka seisoa käsillämme. Leikkisästi tämän tehdessämme annamme aivoillemme niiden kaipaamaa ärsytystä, jotta ne pystyvät kasvamaan entistä lähemmäs omaa potentiaaliaan.

Jotta lapsemme saisivat leikkiä elinvoimaisina meidän jälkeemme, tehdään me työtä sen eteen, että heillä tuo mahdollisuus on. Kevyesti, suvaitsevasti ja eteenpäin pyrkien. Liikkeen inspiroimaa kevättä sinulle, ystävä hyvä. Jätän sinulle listan, jota suosittelen kokeiltavaksi.

1. Kävele avojaloin pihalla – talvi ei ole tekosyy jättää tätä kohtaa tekemättä!

2. Hengitä puhtainta mahdollista ilmaa, mieluiten metsässä.

3. Katso pilviä 5 min – niin helppoa, että lapsikin osaa!

4. Pistä kädet multaan tai maahan. Talvella puu toimii vastaavana.

5. Käy avannossa – kehosi kiittää!

6. Muista spontaanius – kaiken ei tarvitse olla suunniteltua.

7. Haasta itsesi – ainoa tapa kasvaa on tehdä jotain mitä et osaa.

8. Nauti kehostasi – tämä on ainoa temppelimme, tarjoa sille pelkkää parhautta.
 

Katso liikunnan iloa luonnossa Teemun videolta: https://www.youtube.com/watch?v=QD9j0Rq5faM