Tiesitkö, että variksenmarja on superruokaa aivoille? Takavuosina väheksytty, ja syömäkelvottomana pidetty variksenmarja on antioksidanttipommi, jossa on mm. antosyaaneja sekä enemmän C-vitamiinia kuin supermarja mustikassa.

Useita vuosia kuljin onneni ohi mustikka- ja puolukkametsässä. Keräsin ämpärit täyteen mustikoita ja puolukoita mutta jätin mustikoiden ja puolukoiden vieressä kasvaneet mustat herkut poimimatta. Nyt ymmärrän, että nuo ainavihannat varvut, joissa on neulasmaiset lehdet ja kiiltävänmustat marjat, ovat liki mustikanveroista superfoodia.

Tuo kangasmetsien supermarja saa kuitenkin jäädä pääosin karhujen ja lintujen ruuaksi, sillä yhä edelleenkin liian harva tajuaa, että variksenmarja on edes syötävä marja, saati mahtiruokaa aivoille.

Kun oivaltaa variksenmarjan rikkauden, sitä alkaa löytää niin kuivilta ja tuoreilta kangasmailta kuin Lapin tunturikankailta ja soilta. Variksenmarjaa on kahta eri lajia: eteläisemmässä Suomessa esiintyvä variksenmarja ja pohjoisosissa kasvava pohjanvariksenmarja eli kaarnikka. Kaarnikka on satoisampi ja marjat ovat isompia.

Heinäkuulta lumen tuloon asti

Variksenmarjan poiminta-aika on ihanan pitkä. Se alkaa normaalistikin heinä-elokuulla mustikka-aikaan ja jatkuu lumen tuloon asti. Hangen alle jääneitä marjoja voi kerätä myös keväällä.

Nauti marjoja sellaisenaan smoothiessa, aamupuuron päällä tai aamujogurtin kera. Tuorepuristettu variksenmarjamehu maistuu vahvalta ja virkistävältä. Pakkaspäivänä kaarnikkamehu lämmittää ihanasti, kun sen terästää ja maustaa kardemummalla ja neilikalla.

Kokeile variksenmarjaa myös raakakakkuihin tai raakasuklaaseen. Tee kookosmaidosta, chia-siemenistä ja variksenmarjoista ihana jälkiruoka, jonka maku täydentyy huippuunsa kardemummalla. Herkullisen jälkiruokapiiraan saat variksenmarjoista ja rahkasta. Suussa sulavalta maistuu myös piiras, johon on käytetty puolet variksenmarjoja, puolet mustikoita tai mustaherukoita.

Variksenmarja tykkää kumppaneista. Sen makuun sopii mainiosti mustikka, puolukka, mustaherukka, punaherukka ja pihlajanmarja. Voit tehdä näistä yhdistelmistä smoothieita, mehuja, hilloja ja kiisseleitä oman mielikuvituksesi mukaan.

Flunssaan ja syöpälääkkeeksi

Variksenmarja on terveyspommi, jolla sanotaan olevan myös lääkinnällisiä vaikutuksia. Marjan antioksidanttipitoisuus on korkea. Se sisältää runsaasti antosyaaneja ja proantosyanidiineja. Antioksidantit ehkäisevät  vapaiden happiradikaalien hyökkäyksiä elimistössä.

Islannissa ja Norjassa variksenmarjamehua juodaan kansan keskuudessa flunssalääkkeeksi. Marjalla uskotaan olevan syöpää ehkäiseviä ominaisuuksiakin. Saamelaiset ovat tunteneet kaarnikan hyvää tekevät vaikutukset jo kauan. Poronmaidon ja kaarnikan sekoituksesta on valmistettu jäätelöä. Kaarnikkakerrosta lakkasangon päällä on pidetty homeenestäjänä. Mustalla marjalla on värjätty lankojakin.

Ne paremmat herkut

Kiisseleiden ja vanukkaiden tekemiseen ei tarvita aina hellaa eikä niiden makeuttamiseen sokeria. Kokeile kahta ihanaa ja terveellistä kaarnikkaohjetta ja ihastu marjan muhevaan makuun. Saat virtaa ja voimaa syksyn pimeneviin iltoihin.

Variksenmarjavanukas aivojen iloksi (4 annosta)

4 dl kookosmaitoa (luomu)

1 dl chia-siemeniä (luomu)

2-3 dl variksenmarjoja blendattuna tehosekottimessa

vajaa maustemitallinen hienonnettua kardemummaa

koristeeksi kokonaisia variksenmarjoja ja pari tuoreen sitruunamelissan lehteä

Valmistus:

Laita variksenmarjat ja kookosmaito tehosekoittimeen ja surauta tasaiseksi. Lisää chia-siemenet ja kardemumma. Sekoita ja kaada laseihin. Anna vanukkaan jähmettyä jääkaapissa vähintään puoli tuntia. Koristele kokonaisilla variksenmarjoilla ja sitruunamelissan lehdillä ennen tarjoilua. Maistuu aamiaisella, välipalana tai jälkiruokana.

Raaka kaarnikkakiisseli (4 annosta)

1 dl chia-siemeniä

3 rkl luomuhunajaa

5 dl variksenmarjoja

2,5-4 dl vettä (riippuu siitä tykkäätkö paksummasta vai löysemmästä kiisselistä)

Valmistus:

Sekoita chia-siemenet veteen ja anna seoksen geeliytyä vähintään 15 minuuttia. Lisää chia-siemenet ja muut raaka-aineet tehosekoittimeen. Surraa, kunnes seos on täysin sileää. Vesimäärää säätelemällä saat joko löysempää tai paksumpaa kiisseliä.

Teksti: Raija Kivimetsä

Pin It on Pinterest

Share This