Piirteletkö sinäkin spiraaleja, kolmioita, köynnöksiä tai monenlaisia palleroita kun puhut puhelimeen? Vai koristelitko minun laillani kouluaikoina oppitunneilla vihkojen marginaalit kukkasilla, perhosilla ja köynnöksillä? Jatka vaan samaan malliin, sillä töhertely parantaa keskittymistä. Kun käsi tekee työtä, oppi menee paremmin perille.

Kenties sinä olet kokenut saman kuin minä – töhertelyyn suhtaudutaan usein ärsyyntyneesti. Töhertelijän ajatellaan olevan omissa ajatuksissaan ja ihan muualla kuin siellä missä on. Kun oppilaan vihkojen marginaalit täyttyvät spiraaleista ja kukkasista, voi tiukkapipoinen opettaja siitä ärsyyntyä.

 

Parantaa keskittymistä ja helpottaa muistamista

Aivoista intohimoisesti kiinnostuneena opiskelen kaikenlaista aivoihin liittyvää ja ilokseni olen saanut itselleni ja töhertelylleni diagnoosin: olen oheispiirtelijä. Kannan titteliä onnellisena, sillä olen oheispiirtelylläni vaistomaisesti parantanut keskittymistäni niin puhelujen, luentojen kuin oppituntien aikana.

Brittitutkimuksessa on käynyt ilmi, että oheispiirtely ei todellakaan ole pitkästymisen tai turhautumisen merkki, vaan se lisää keskittymistä ja helpottaa muistamista. Tutkijoiden mukaan oheispiirtely saa aivot sopivaan vireystilaan, jossa pystymme keskittymään paremmin.

 

Apua luovaan ongelmanratkaisuun

Töhertelystä on tutkitusti hyötyä myös luovassa ongelmanratkaisussa ja uusien ideoiden keksimisessä. Se on myös ajattelun apuväline kun puhutaan jostain vaikeasti hahmotettavasta asiasta.

Me kaikki oheispiirtelijät voimme siis hyvillä mielin jatkaa töhertelyämme. Meidät on rakennettu niin, että käden liike auttaa meitä keskittymään ja muistamaan.

 

kivet-rannalla

Heitän pallon nyt kaikille kasvattajille: suvaitkaa lasten ja nuorten töhertelyä oppitunneilla. Se tukee muistamista ja keskittymistä.

Mutta älkää suvaitko älypuhelimien ja kännyköiden räpläämistä tunneilla. Jokainen puhelimen piippaus ja näpelöinti tarkoittaa keskittymisen herpaantumista, josta aivotutkijoiden mukaan kestää peräti 20 minuuttia palata työn alla olevaan asiaan eli luokassa opetettavaan aiheeseen. Ja tämä pätee niin opettajaan kuin oppilaaseen.

Teksti: Raija Kivimetsä

Tutustu täällä myös muihin aivojen hyvinvointia edistäviin asioihin.

Pin It on Pinterest

Share This