Ruuhkavuosia, sairauksia, ikääntyviä vanhempia ja velvollisuuksia suuntaan ja toiseen. Kunpa pääsisi edes vessaan tai saunaan rauhassa…

Pimahteletko kotona puolisollesi ja ärisetkö jälkikasvullesi? Stressitutkijoiden mukaan kotijoukoille räyhääminen voi olla tärkeä huutomerkki ja hätähuuto oman ajan tarpeesta.

Jotta arjesta ja etenkin elämän siirtymävaiheiden haasteista selviää, on jokaisen saatava omaa aikaa. Aika on omaa, kun sen voi käyttää mihin haluaa tuntematta huonoa omaatuntoa tai tarvitsematta kantaa vastuuta muista. Oma aika voi vaihdella viidestä minuutista kokonaiseen viikonloppuun.

Päivittäinen oman ajan ottaminen on tehokas ase stressiä vastaan. Hyvää tekevän oman ajan tunnistaa siitä, että se tuottaa iloa ja antaa energiaa.

 

Jo puoli tuntia päivässä tekee hyvää:

Verenpaine alenee

Syke hidastuu

Hermosto rauhoittuu

Adrenaliinin, noradrenaliinin ja kortisolin kaltaisten stressihormonien määrä veressä vähenee. Aivot rauhoittuvat ja elimistö latautuu

Keskittymiskyky kohenee

Luovuus lisääntyy

Energiataso nousee

 

Mitä tapahtuu ilman omaa aikaa:

Aivot kutistuvat, koska stressi lisää kortisolihormonin määrää veressä.

Korkea kortisolitaso hidastaa uusien aivosolujen muodostumista hippokampuksessa.

Muisti huononee, keskittymiskyky kärsii ja uuden

oppiminen vaikeutuu.

 

Erityisherkillä suurempi tarve omaan aikaan

Erityisherkät tarvitsevat muita enemmän omaa aikaa. Erityisherkkä ihminen ylivirittyy helposti ympäristöstä ja muista ihmisistä. Siksi kehon ja mielen rauhoittaminen omissaan oloissaan on välttämätöntä. Kävely- tai juoksulenkki metsässä yksin tai vaikka koiran kanssa voi olla laadukasta omaa aikaa erityisherkälle ihmiselle.

 

 Lähde: Professori, lääketieteen tohtori Poul Videbech

 

 

Pin It on Pinterest

Share This