Happamia, sanoi kettu pihlajanmarjoista, mutta olisipa maistellut marjoja eri puista. Moni luottaa repolaisen tokaisuun ja jättää suloiset oranssit supermarjat tilhien ja muiden lintujen ravinnoksi. Ei kannattaisi! Nuo oranssinpunaiset marjat ovat todellisia antioksidanttipommeja, jotka tekevät hyvää terveydelle. Pihlajanmarjassa on poweria.

Seuraavan kerran kun kuljet luonnossa pysähdy ihailemaan pihlajien ihastuttavan oranssia ilotulitusta. Pihlajanmarjoja on tänä vuonna erityisen paljon, ja marjasato on monin paikoin priimaa. Nappaa marja puusta ja maistele! Jos on hapanta ja karvasta, maista toisesta puusta. Voit yllättyä iloisesti, sillä toisen puun marjat voivat olla muikean makeita. Pihlajanmarjoissa on todellakin eroa kuin viineissä. Marjojen karvaus ja happamuus johtuu parkkiaineista sekä omena- ja sorbiinihaposta. Älä siis luota repolaisen tokaisuun, vaan kerää talteen omaan suuhun sopivia, oransseja pikku omenoita.

Pihlajanmarja on maksan, sydämen ja aivojen ystävä

Moni tuntee pihlajanmarjahyytelön, liköörin ja viinin. Harva tietää, että nuo oranssinpunaiset marjat ovat todellisia antioksidanttipommeja, jotka puhdistavat maksaa ja tekevät hyvää niin sydämelle kuin aivoillekin. Kuitupitoiset marjat pistävät vipinää ruuansulatukseen ja lisäävät myös virtsaneritystä. Marjojen antioksidantit voivat alentaa myös kolesteroliakin. Supermarjat sisältävät runsaasti mm. C-vitamiinia ja karotenoideja. Niissä on myös E- ja K-vitamiinia, folaattia ja rautaa.

 Smoothieen, puuroon, leivontaan ja marjajauheeksi

Oranssinpunaiset supermarjat ovat keruukunnossa elo-syyskuussa ja niitä voidaan poimia ensimmäisiin pakkasiin saakka. Pakkasen puraisemat pihlajanmarjat ovat makeampia ja vähemmän happamia.

Marjoja voi heittää smoothieen ja mehustaa. Niistä voi valmistaa hilloa ja hyytelöä ja pakastaa myös talven varalle. Jos pakastin pursuilee jo muistakin marjoista, kuivaa pihlajanmarjat kuivurissa ja tee omaa marjajauhetta, jolla voit rikastaa mitä tahansa ruokaa. Teelusikallinen marjajauhetta vastaa paria desiä tuoreita marjoja.

Omatekoiset marjajauheet ovat terveyden kannalta arvotavaraa. Ne kulkevat kätevästi mukana niin töissä, retkillä, opiskelijaruokaloissa kuin matkoilla. Omasta marjajauheesta voi tehdä myös raakasuklaata, jäätelöä ja ihania villikakkuja, kun herkuttelun nälkä iskee. Runsaasti marjajauheita sisältävät herkulliset villikakut eivät nakerra terveyttä vaan rakentavat sitä.

Joten mars metsään pihlajanmarjajahtiin. Jokamiehenoikeuksien mukaan pihlajanmarjojen kerääminen on sallittua iloa.

Teelusikallinen marjajauhetta vastaa paria desiä tuoreita marjoja.

Teksti: Raija Kivimetsä

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This