Meren pauhu samettisen lämpimässä yössä, tulen rätinä nuotiossa, Bachin sointuisat adagiot, kuikan huuto, kirkonkellojen kumu…Maailma on täynnä ihania ja voimaannuttavia ääniä. Oma mieliääneni on pitänyt pintansa jo yli parikymmentä vuotta. Yhä edelleen mielestäni ihanin ja koskettavin ääni on vauvan nauru!

Kun esikoiseni päästi ilmoille ensimmäisen naurunsa, ei muuta tarvittu. Aloin nauraa itsekin ja siinä sekä äiti että tytär peilasivat toisiaan, ja nauru sen kun yltyi. Vauvan naurussa on mielestäni jotain uskomattoman ihanaa: kuplintaa, käheyttä, huilumaisia äännähdyksiä ja suloisuutta. Se tarttuu kuin liima. Aivoista innostuneena tiedän, että yhteinen liimamme on rakkaushormoni oksitosiini. Yhteisen hetken ihanuudessa virtaa myös onnellisuushormoni endorfiini.

Kesällä mieluisia ääniä minulle ovat käen kukunta ja lehtokurpan hurmaavan huvittava öinen ääntely. Pidän myös haapojen havinasta ja löylyveden sihaltelusta kiukaalle.

Mieliääni työkaluksi

Useimmille ihmisille kaikkein rakkain on veden ääni: meren aaltojen pauhu tai puron solina. Mieltymys veden ääniin juontaa juurensa sikiöaikaamme kun lilluimme kohdussa ja kuuntelimme äidin suoliston pulputusta ja verisuonien suhinaa. Monissa kulttuureissa tykätään samanlaisista äänistä. Suosikkiäänien top nelikkoon kuuluvat vauvan nauru, suosionosoitukset, ukkosen jyrinä ja veden solina. Äänimieltymyksissä on kuitenkin eroja eri kulttuurien välillä.

Suomalaisten suosikkiäänien kolmikkoon ei yllä sateen ropina ikkunassa. Briteille se on kovana kakkosena kallioihin pauhaavien aaltojen jälkeen. Suomalaiset tuskin innostuvat myöskään pannulla paistuvasta pekonista, joka on brittilistalla viidentoista mieliäänen joukossa. Brittien korville ihanaa musiikkia on myös se kun viiniä kaadetaan lasiin. Meillä ei mieliääneksi voida laskea myöskään brittien mieliäänien listalla hyvin sijoittunutta krikettimailan osumista krikettipalloon.

Suomalaisille mieluisia ääniä ovat tulen rätinä nuotiossa, kiukaalle sihahtava löylyvesi, puron solina, aaltojen loiske ja vauvan nauru. Suosikkeihin nousevat myös pakkaslumen narskuminen kenkien alla sekä tuulen leikki puiden lehdillä.

Omia mieliääniä kannattaa käyttää myös itsehoidossa työvälineinä stressin, kiireen ja pahan olon pyörteissä. Jokaisella on yksilöllinen mieliäänensä. Tutkimusten mukaan oman mieliäänen kuunteleminen vähentää stressiä, laskee verenpainetta ja rauhoittaa sydämen sykettä. Oma mieliääni voi olla myös ihana pakopaikka, jolla voi torjua ympäröivän maailman melua ja haastavia olosuhteita.

Top 10 mieliääntä brittitutkimuksen mukaan:
  1. Kallioon lyövät aallot
  2. Sateen ropina ikkunaan
  3. Askelten narskuminen lumella
  4. Vauvan nauru
  5. Lintujen viserrys
  6. Nuotiossa rätisevä tuli
  7. Yhdessä nauraminen
  8. Maahan pudonneiden lehtien päällä käveleminen
  9. Kissan kehrääminen
  10. Kaukaa kuuluva kirkonkellojen kumu

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

Pin It on Pinterest

Share This