Luomuporkkanat itävät jo jääkaapissa. Ikkunalaudoilla pitkästyneet viherkasvit ovat alkaneet kurotella kohti valoa, ja pieniä vaaleanvihreitä lehtiä pullahtaa esiin joka päivä. Valo on voittanut. Kaamos on taitettu ja se tuntuu joka solussa.

Talven nuuduttama keho on kuitenkin altis imuroimaan liikkeellä olevia pöpöjä ja voi väsähtää vitamiinien ja hivenaineiden puutteesta. Myös aivot ovat hitaalla ja tuntuvat sameilta ja sumuisilta. Juuri nyt onkin hyvä hetki ottaa varaslähtö kevään vihreisiin, oloa elvyttäviin herkkuihin.

Ihania vitamiinipommeja saat jo muutaman päivän päästä, kun laitat koivunoksia maljakkoon ja vaihdat veden joka päivä. Silmut turpoavat miltei silmissä, ja pian valoa kohti kurkottelee suloisia tahmeapintaisia ja pikkuruisia koivunlehtiä. Popsi suuhun sellaisenaan, sekoita salaattiin tai laita aamuleivälle tai surauta smoothien joukkoon.

Nämä pienet hiirenkorvat ja lehdet antavat virtaa. Ei siis ihme, että aivot ja keho rakastavat näitä maljakon kasvatteja, jotka pursuavat C-vitamiinia, betakaroteenia sekä B2- ja B3-vitamiineja. Kun yksi kimppu on syöty tyhjäksi, kannattaa maljakkoon hakea uusi satsi. Sitä paitsi kasvun ihmettä on ihana seurata yksin, kaksin tai lasten kanssa.

Vaikka luontoäiti on armelias ja meillä on jokamiehen oikeudet, muistathan, että puiden antimia ei saa kerätä kuin omalta maalta tai sitten maanomistajan luvalla.

Joko sinä tunnet hortoilun salat? Lisätietoja luonnon ilmaisesta villivihannestiskistä löydät hortoilu.fi –sivustolta.

 

Pin It on Pinterest

Share This