Luonnon superruoka-aitta tarjoilee keväästä pitkälle syksyyn uskomattomia aivoja ja suolistoa hoitavia villivihanneksia eli hortaa, mutta moni jää näistä herkuista paitsi. Valtaosalla syynä on osaamattomuus. Luontoon ei voi mennä hortoilemaan summamutikassa mitä tahansa vihreää syötävää, vaan sieltä saa kerätä vain varmasti tuntemiaan kasveja.

Luontoon kannattaa lähteä osaajan matkassa. Osaaja voi olla oma sukulainen, täti-ihminen, isoäiti, kummi tai vaihtoehtoisesti hortoilun saloja voi opetella kurssilla.

Jo tuhansia ihmisiä kurssittaneena tiedän, että kynnys keräämiseen on nykyihmiselle todella suuri. Luonnonantimet eivät ole tuttuja lapsuudesta eikä koulussakaan enää satsata kasvien keräämiseen ja tunnistamiseen.

Jos itse olisin kasviummikko, en uskaltaisi lähteä luontoon hakemaan syötävää pelkän kasvikirjan varassa. Kun kurssilla näytetään kasvin tunnistaminen eri vaiheissaan ja sitä työstetään moniaistisesti, on selvää, että oppi menee perille ihan toisella tavalla ja uskallus keräämiseen syntyy ammattilaisen ohjastamana.

Entistä useammalle aivoruokaa

Tunnen valtavaa kiitollisuutta, että saan olla jakamassa hortoilun saloja niin osaajana kuin kirjoittajana. Tämä ikivanha perinne oli katoamassa, mutta nyt olen todella innoissaan. Kaikenikäiset haluavat oppia villivihannesten ihmeellisen hyvää tekevästä vaikutuksesta ja herkullisuudesta. Koen, että elämme uutta aikaa, hortan renessanssia vai uskaltaisinko puhua jopa hortavallankumouksesta.  Uskon, että Elias Lönnrot, aikansa Indiana Jones, sekä Toivo Rautavaara hymyilevät nyt katsellessaan 2010-luvun ihmisten intoa oppia luonnonvaraisten kasvien syömisen saloja. Hätäravinto on muuttunut trendikkääksi herkuksi, joka hoitaa ihmisten kehoa ja mieltä.

Energiaa ja hyvää oloa villiyrteistä

Nykyihmisen stressivatsat ja -suolistot saavat uutta ihanaa puhtia luonnon ilmaisista antioksidantteja ja kivennäisaineita pursuavista villiyrteistä. Ja aivotkin nauttivat villivihanneksista. Stressin, uupumuksen ja väsymyksen kourissa taistelevat saavat villivihanneksista aivan uudenlaista energiaa ja hyvää oloa. Samalla koko keho voi paremmin. Luusto, veri, kynnet, hiukset sekä iho saavat myös osansa.

Aivoautuuttajana haluan kannustaa kaikkia aivojensa hyvinvoinnista kiinnostuneita innostumaan luonnon ilmaisista terveysherkuista. Jo pelkkä luonnossa oleminen hoitaa ahdingossa olevia aivoja, ja kun vielä syö luonnon superruokaa villivihanneksia, hyvä olo tuplaantuu.

Ja mikä parasta, hortoilu luonnossa pitää aivosi kunnossa monella tavoin. Näköaisti ja muisti aktivoituvat, jotta osaat tunnistaa kurssilla oppimiasi herkkukasveja. Tasapainoaistisikin joutuu töihin, kun kuljet epätasaisessa maastossa.

Saat lisätietoja hortoilusta ja villivihanneksista hortoilu.fi-sivustolta.

Pin It on Pinterest

Share This