Joulukuu on sylissä ja moni pähkäilee arjen kiireiden keskellä, että mitä ihmettä taas antaisin lahjaksi perheejäsenille, kummilapsille ja iäkkäille sukulaisille. Ei siis mikään ihme, että 44 prosentilla naisista on korkeampi stressitaso jouluna kuin normaaliarkena. Joulukuu on englantilaistutkimuksen mukaan vuodenkierrossa se kuukausi, jolloin riidellään eniten. Vaikka luonto hidastaa ja hidastuu ja hämäränhyssy syvenee, perheiden sisäisessä painekattilassa kihisee.

Materiaa on maailma pullollaan mutta yhdessäolosta, kosketuksesta, rakkaudesta ja läheisyydestä on monilla pula eli sitten yksin tai perheen keskellä. Moni elää laumassa ilman lämpöä ja läsnäoloa. Kun joulun taika lähestyy, paineet alkavat kasautua.

Mitä jos ainakin lahjastressin luomia paineita helpotettaisiin teilläkin tänä jouluna ja annettaisiin erilaisia lahjoja? Niiden antaja ja saaja saisivat jo kättelyssä hyvänolon hormonien oksitosiinin ja endorfiinin purskeen eli täyslaidallisen autuutta aivoille.

Teini-ikäiselle

Hormonimyrskyssä nyhjöttäville ja älypuhelimen kanssa naimisissa oleville teini-ikäisille voi lahjoittaa niska- tai hartiahierontaa samalla kun katsotaan yhdessä leffaa.

MIKSI: Teini-ikäiset elävät usein kroonisessa kosketusvajeessa ja sitä voi ehkäistä hieronnalla.

Ikääntyneille isovanhemmille ja vanhemmille

Itsetehtyä lahjakortteja, joissa luvataan halauksia ja siivousapua. Yhtä lailla mummille voi lahjoittaa kävelyretkiä tai marjanpoimintatuokioita kaikkine mausteineen: termospullokahvihetken kalliolla tai piipahduksen kahvilassa kaupunkikävelyn päätteeksi.

MIKSI: Moni ikäihminen elää yksin, joten läheisyys, kosketus ja läsnäolo ovat lahjoista tervetulleimpia. Ja mukaan tietysti lupaus, että aineeton lahja on voimassa tietyn ajan täystakuulla.

Kyllä tyttären, pojan tai lapsenlapsen antama hartiahieronta aina joulutähden voittaa!

Ruuhkavuosiaan viettävälle äidille

Tiivistä arkea ja perhe-elämää elävälle omat hetket ovat lahjoista koskettavimpia.

MIKSI: Kun ruuhkavuodet ovat päällä ja lapset ovat pieniä, moni nainen arvostaa valtavasti puolison tai lasten antamia omatekoisia lahjakortteja, joissa luvataan imurointia, tiskausta, varpaiden tai hartioiden hierontaa, roskapussien viemistä tai muita pieniä arkisia asioita. Omat hetket ovat elintärkeitä äidin jaksamisen kannalta.

Kaikille

Lahjakortti yhteiseen elämykseen. Oli kyse sitten konsertista, teatteriesityksestä, vierailusta taidenäyttelyyn, luistelemaan, hiihtämään tai vaikkapa kasvitieteelliseen puutarhaan.

MIKSI: Sosiaalisuus ja yhdessäolo ovat hyvän aivoterveyden a ja o. Vietämme tänä päivänä liikaa aikaa yksin sekä laitteiden seurassa. Ihana ja koskettava kokemus ystävän, perheenjäsenen tai työkaverin kanssa tekee hyvää aivoillemme monella tasolla. Se rentouttaa, lisää onnentunteita, tuo tähän hetkeen ihanalla tavalla.

Joulun taika syntyy läheisyydestä, sosiaalisuudesta ja läsnäolemisesta. Vaalitaan niitä tänä jouluna.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This