Älä pidä sinistä valoa näyttäviä laitteita makuuhuoneessa: mm. digitaalisen herätyskellon, television ja kännykän sininen valo makuuhuoneessa voi häiritä unen saantia. Sammuta TV, tietokoneet ym. laitteet hyvissä ajoin ennen nukkumaan menoa ja vältä niiden pitämistä makuuhuoneessa.

Vältä päivänokosia: ne voivat vaikeuttaa nukahtamista illalla. Mikäli pakko – torkahda enintään 20 minuutiksi.

Älä katso kelloa yöllä: Jos heräät yöllä ja tarkistat ajan kellosta, se voi häiritä uudelleen nukahtamista. Saatat alkaa murehtia kuinka vähän aikaa on enää nukkua ennen kellon soimista.

Jos kärsit alaselän kivuista, laita tyyny polvien väliin. Tässä asennossa lonkat ovat paremmassa linjassa mikä vähentää painetta alaselässä.

Anna niskalle neutraali asento: mikäli heräät aamuisin niska jäykkänä ja kipeänä, sinulla on todennäköisesti vääränlainen tyyny (liian matala tai liian korkea). Vaihda tyyny sellaiseksi, joka tukee niskan oikeaa ja neutraalia asentoa.

Huolehdi patjasi kunnosta: aivastelu, tukkoinen nenä ja kutiava iho voivat myös aiheuttaa rikkinäisen yön ja katkonaisen unen – syynä voi olla patjasi! Vaihda patja 5-10 vuoden välein ja pese sijauspatjaa säännöllisesti.

Sänky on vain nukkumista ja rakastelua varten: älä käytä sänkyä mihinkään muuhun tarkoitukseen. Rahtaa telkkari pois makuuhuoneesta ja pidä kännykkä kiinni tai lentotilassa.

Ajasta kehon kello: mene nukkumaan ja herää aina samaan aikaan – myös vapaapäivinä. Tämä helpottaa aivoja ja kehoa saavuttamaan tasapainoisen uni-valverytmin.

Vähennä kofeiinin nauttimista: aamuisin kahvi on useimmille ok, mutta vähennä tai vältä kahvia ja muita kofeiinipitoisia juomia puolenpäivän jälkeen.

Harrasta liikuntaa oikeaan aikaan: säännöllinen liikunta parantaa unen laatua, kunhan et harrasta rankkaa liikuntaa liian lähellä nukkumaanmenoa (noin 3-4 tuntia ennen). Jos haluat liikkua illalla, kokeile taiji’ta tai joogaa.

Syö oikein illalla: vältä raskaita ja isoja aterioita myöhään illalla. Ruoka ei ehdi kunnolla sulaa, ja nukkuminen täydellä vatsalla saattaa vaikeuttaa syvään uneen pääsemistä.

Vältä alkoholia illalla: vaikka pienellä määrällä alkoholia voi olla rauhoittava vaikutus, alkoholi vaikuttaa kuitenkin uneen negatiivisesti (uni ei ole syvää eikä hoitavaa).

Vältä nesteen juomista myöhään illalla, jotta et joudu juoksemaan vessassa useita kertoja yön aikana.

Ala himmentää valoja parisen tuntia ennen nukkumaanmenoa, jotta aivot ymmärtävät alkaa tuottaa melatoniinia, yöhormonia, joka helpottaa unen saantia.

Neutraloi ääniä: yritä poistaa häiritsevät äänet. Käytä tarvittaessa korvatulppia nukkumaan mennessä.

Lopeta tupakointi: nikotiini on stimulantti kuten kofeiinikin eli se vaikeuttaa nukahtamista ja pahentaa unettomuutta.

Pidä lemmikit poissa sängystä: lemmikkien liikkuminen sängyssä saattaa estää hyvään yöuneen pääsemistä sekä herättää kesken unien.

Rauhoita mielesi noin tuntia ennen nukkumaanmenoa: meditoi, kuuntele rauhoittavaa musiikkia, ota lämmin kylpy. Saata päivä päätökseen, äläkä ota huolia mukaan makuuhuoneeseen.

Käytä harkiten unilääkkeitä: ne voivat tuntua houkuttelevilta kun uni ei tule, mutta ne voivat aiheuttaa ikäviä sivuvaikutuksia.

Nämä vinkit ovat ohimenevään unettomuuteen. Mikäli unettomuus jatkuu pidempään, kannattaa miettiä ja tutkia mahdollisia syitä unettomuuden takana. Unettomuus voi myös olla oire jostakin muusta ongelmasta. Jos unettomuus jatkuu pitkään, kannattaa mennä lääkäriin.

Lisää uneen liittyviä vinkkejä saat  Parasta aivoillesi -kirjasta

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.

 

Pin It on Pinterest

Share This