Oletko sinäkin väsähtämässä suorittamiseen, somettamiseen, teknologiaan ja ties monennenko uuden laitteen opetteluun? Oletko havahtunut, että jotta voit hyvin, aivosi kaipaavat rauhaa ja hidastamista? 

Onneksi voit omilla toimillasi tehdä toimenpiteitä aivojesi suojelemiseksi. Voit katkaista työpäivää meditoimalla ja musiikillisilla kahvikupeilla. Voit kesken päivän pitää vartin meditointihetken vaikka omassa työtuolissasi, tai kun väsymyspiikki iskee lounaan jälkeen, voit laittaa soimaan energisoivaa musiikkia ja tanssia antaumuksellisesti. Tanssihetken jälkeen veri kohisee ja olo tuntuu energiseltä.

Torkuilla jaksat paremmin

Kaikki eivät innostu meditaatiosta tai tanssillisista kahvikupeista. Viisaimmat nukkuvat työhuoneessaan vartin torkut ja saavat sillä parannettua iltapäivän työpanostaan jopa 30 prosenttia.

Tehotorkuissa on järkeä ja niitä kannattaa suosia, jos meditointi pelottaa. Olet varmasti kokenut iltapäivän syvän väsymyksen, jota vastaan olet koettanut taistella ties monennellako kahvikupillisella.

Mielestäni vartin torkkujen pitäisi kuulua jokaisen työpaikan käytäntöön. Torkut ottava on viisas, ei laiska tai työtään laiminlyövä.

 


Aivot kaipaavat rauhaa ja merkitystä

Sokerilla ihan piippuun ja lohella liikkeelle

Voit säädellä omaa vireystilaasi niin ruuan kuin monenlaisten energiaa laskevien tai kohottavien toimintojen avulla. Kun kuuntelet kehoasi, tajuat kuinka saat sokerilla itsesi ihan piippuun ja lohella taas liikkeelle. Vihreä tee karkottaa jomottavan päänsäryn ja kahvi saa turbovaihteen päälle.

Villivihanneksista sitävastoin saat energiaruiskeen, joka kestää ja kestää aamusta iltaan. Parasta on, kun et lounaalla syö koskaan itseäsi ihan täyteen. Ja kun syöt kevyen keiton tai aivoja aktivoivan rasvaisen kala-aterian vielä hitaasti, ei väsymys valtaa mieltäsi, vaan työnteko sujuu. Perjantai-iltapäivisin voit sitten halutessasi popsia vaikka suklaata, jonka huumalla on ilo virittäytyä viikonlopun viettoon. 

Närästystä ja tukkoisuutta

Kenties sinäkin olet kehoasi kuuntelemalla löytänyt yhteyden ruuan ja vireyden tai väsymyksen välillä. Mutta jos elämääsi kuuluu valmisruokaa, hiilarimättöä, rasvaisia pizzoja ja hampurilaisia, et ehkä tiedä mitä kehon kuunteleminen tarkoittaa.

Närästys ja tukkoinen olo ovat monen pitsanpurijan arkea ja normaalia elämää. Silloin on turha puhua kehon kuuntelusta saati meditaatiosta.

Mutta maailma muuttuu koko ajan ja entistä useammalla työpaikalla neukkaritarjoilut keventyvät, lounaalla syödään kevyesti ja meditaatiostakin uskalletaan puhua ääneen. Tietotyöajan tärkein työkalu ovat aivot ja niiden kunnosta on kiinnostuttu aivan uudella tavalla. Nyt tutkitaan stressistä johtuvaa dementiaa, keskustellaan taukojen merkityksestä ja aivojen suojelemisestakin.  

Neulomista ja hortoilua

Elämme havahtumisen aikaa. Moni väsähtänyt löytää työkaluja tervehtymiseen ja voimaantumiseen menneen ajan asioista. Kenties sinäkin. Saatat olla innostunut neulomisesta, leipomisesta, hortoilusta, sienestyksestä ja marjastuksesta, pihatöistä ja halonhakkuusta. Vai onko kokkaus mielipuuhaasi ja perheen ja ystävien yhteiset ateriat?

Entistä useampi tämän ajan ihminen haluaa rauhaa ja aitoa elämää: merkitystä ja oman elämän hallintaa. Uutena trendinä pidetään myös häiriöttömyyttä. Moni kokee digiähkyä kaikkien teknisten laitteiden talutuksessa. Kenties tulevaisuudessa on hyvinkin arkista meditoida työpaikalla tai tanssia itsensä energiseksi. Joko sinä rytmität työpäivääsi meditoinnilla, tanssilla tai torkuilla?

Teksti: Raija Kivimetsä

 

Pin It on Pinterest

Share This