Aivot rakastavat yllätyksiä – kuuntele muutakin kuin lempimusiikkia aivojesi parhaaksi

Aivot rakastavat yllätyksiä – kuuntele muutakin kuin lempimusiikkia aivojesi parhaaksi

posted in: Blogi, Yleinen | 0

Rakastatko klassista musiikkia vai vannotko jazzin, hevirokin tai bluesin nimeen? Kuunteletko yleensä vain mielimusiikkiasi? Riko rutiinit ja kuuntele välillä jotain muutakin kuin siitä mistä tykkäät! Ethän syö joka päivä samaa lounasta tai illallistakaan. Vaihtelu virkistää ja haastaa aivot ihanalla tavalla. Vaihda siis soittolistaasi aivojesi parhaaksi.

Aivot rakastavat yllätyksiä. Lapset ja lemmikit rakastavat rutiineja, aivot eivät. Jotta pidät aivojasi vireänä ja toimintakykyisenä, älä elä autopilotilla, vaan tee asioita toisin: vaihda paikkaa ruokapöydässä, kulje välillä eri reittejä töihin ja toimi toisin myös aamutoimien kanssa. Älä siis pistä soimaan aina samaa tuttua soittolistaa ja mieliartistia, vaan kokeile jotain ihan muuta. Siitä aivosi tykkäävät.

Erilaista musiikkia kuuntelemalla voit vaikuttaa verenpaineeseesi, aineenvaihduntaasi, sydämesi sykkeeseen, hengitykseesi ja lihasjännitykseesi. Virkistävällä musiikilla pistät vipinää aivojesi verenkiertoon, melankolisilla sävelillä vaikutat aivoihisi päinvastaisella tavalla. Meditatiivisella musiikilla pääset alfa-aaltojen autuaaseen tilaan. Ja kun tarvitset tsemppiä tiukkaan paikkaan, voit antaa itsellesi energiaruiskeen vaikka Abban the Winner takes it all –kappaleen avulla.

 

Monipuolista musiikkiravintoa aivoille

Musiikintutkija Erkki Lehtiranta vertaa musiikkia ravintoon. Erilainen musiikki vaikuttaa kehoomme ja mieleemme eri tavoin. Liian yksipuolinen ruoka tai musiikki ei tee meille pitemmän päälle hyvää. Mikään musiikkityyli ei ole kuitenkaan toista parempaa.

Kun kuuntelet erilaista musiikkia, tunnistat musiikin välittämiä tunteita: pelkoa, vihaa, iloa ja surua. Kun musiikki koskettaa sinua tavalla tai toisella, se saa aikaan puhdistavan ja vapautuneen olon. Niinä hetkinä kun sanat eivät riitä tai puhuminen on vaikeaa, musiikki voi helpottaa ja auttaa käsittelemään kipeitä asioita elämässä.

Daniel J. Levitin on paljon musiikkia tutkinut ja musiikista kirjoittanut neurotieteilijä ja itsekin musiikko. Hänen mukaansa musiikki aktivoi aivoissa samoja mielihyväkeskuksia kuin suklaa, orgasmi tai huumeet. Siksi musiikki voi antaa autuaan olotilan ilman kehoa kuormittavia haittavaikutuksia.

 

Kuuntelet musiikkia koko kehollasi

Kun kuuntelet musiikkia, et kuuntele sitä vain korvillasi, vaan koko kehollasi. Äänivärähtely matkaa kehosi läpi ja vaikuttaa kehosi nesteisiin, se hieroo sisäelimiä, luita, kudoksia ja vaikuttaa myös aivoaaltoihin. Aistit musiikin kehollisuuden ja kokonaisvaltaisuuden parhaiten, kun riisut konsertissa kengät jalastasi ja keskityt kuuntelemaan koko vartalollasi. Kuurokin voi nauttia musiikista kehollisten äänivärähtelyjen kautta.

 

Kokeile tätä: Riisu konsertissa kengät pois ja kuuntele musiikkia koko vartalollasi!

 

 

Tanssiminen on ihanaa aivojen hoitoa

Kun seuraavan kerran kuuntelet musiikkia, antaudu tanssin pyörteisiin yksin vaikka kotiolohuoneessa tai työpaikalla. Saat nimittäin musiikin aivoja hoitavista vaikutuksista monipuolisimman hyödyn irti, kun liität musiikkiin tanssimisen tai liikunnan.

Jos harrastat tansseissa käymistä, hoidat aivojasi ihanalla tavalla. Letkeä musiikki, iloinen mieliala sekä tanssimisesta ja yhdessäolosta nauttiminen parin tai ryhmän kanssa luovat oivan aivojenhuoltopaketin. Tanssiessasi töihin pääsevät aivojesi molemmat otsalohkot, musiikin ja liikkeen aktivoimat eri hermoverkostot, aivokurkiainen ja limbisen järjestelmä tunnekeskus.

Ja kun nautit olostasi, hyvänolonhormoni endorfiini virtaa. Tanssiaskeleita pähkäillessäsi myös muisti joutuu hommiin.

 

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

Lisää musiikin aivoja hoitavasta ja jopa parantavasta vaikutuksesta voit lukea Parasta aivoillesi –kirjasta.