Töhertely helpottaa keskittymistä

Töhertely helpottaa keskittymistä

posted in: Blogi, Yleinen | 0
Spiraaleja, kolmioita, köynnöksiä, monenlaisia palleroita…Näitä olen piirrellyt pienestä pitäen aina kun puhun puhelimeen. Yhtä lailla koristelin jo kouluaikoina oppitunneilla vihkojen marginaalit kukkasilla, perhosilla ja köynnöksillä. Koulussa töhertelyyni ei suhtauduttu aina myönteisesti, sillä vihkoni eivät olleet täynnä vain pelkkää oppitunneilla kuultua asiaa. Yliopistossa taas sain ihan vapaasti töherrellä spiraaleja ja geometrisiä kuvioita luentomuistiinpanoihini, sillä juuri kukaan muu ei niitä lukenut kuin minä.

 

Piirtelen yhä edelleen puhuessani puhelimeen ja kuunnellessani luentoja tai tärkeää radio-ohjelmaa. Kun käsi tekee työtä, tuntuu kuin oppi menisi paremmin perille. Saman tavan ovat perineet myös tyttäreni. Töherrystä löytyy milloin sanomalehden reunasta milloin avattujen kirjekuorien päältä.

 

Parantaa keskittymistä ja helpottaa muistamista

Aivoista intohimoisesti kiinnostuneena opiskelen kaikenlaista aivoihin liittyvää ja ilokseni olen saanut itselleni ja töhertelylleni diagnoosin: olen oheispiirtelijä. Kannan titteliä onnellisena, sillä olen oheispiirtelylläni vaistomaisesti parantanut keskittymistäni niin puhelujen, luentojen kuin oppituntien aikana.

 

Brittitutkimuksessa on käynyt ilmi, että oheispiirtely ei todellakaan ole pitkästymisen tai turhautumisen merkki, vaan se lisää keskittymistä ja helpottaa muistamista. Tutkijoiden mukaan oheispiirtely saa aivot sopivaan vireystilaan, jossa pystymme keskittymään paremmin.

 

Apua luovaan ongelmanratkaisuun

 

Töhertelystä on tutkitusti hyötyä myös luovassa ongelmanratkaisussa ja uusien ideoiden keksimisessä. Se on myös ajattelun apuväline kun puhutaan jostain vaikeasti hahmotettavasta asiasta. Monesti töhertelyyn suhtaudutaan ärsyyntyneesti. Töhertelijän ajatellaan olevan omissa ajatuksissaan ja ihan muualla kuin siellä missä on. Kun oppilaan vihkojen marginaalit täyttyvät spiraaleista ja kukkasista, voi tiukkapipoinen opettaja siitä ärsyyntyä. Mutta nyt me kaikki oheispiirtelijät voimme hyvillä mielin jatkaa töhertelyämme. Meidät on rakennettu niin, että käden liike auttaa meitä keskittymään ja muistamaan.

 

kivet-rannalla

Voisin heittää pallon nyt kaikille kasvattajille: suvaitkaa lasten ja nuorten töhertelyä oppitunneilla. Se tukee muistamista ja keskittymistä. Mutta älkää suvaitko älypuhelimien ja kännyköiden räpläämistä tunneilla. Jokainen puhelimen piippaus ja näpelöinti tarkoittaa keskittymisen herpaantumista, josta aivotutkijoiden mukaan kestää peräti 20 minuuttia palata työn alla olevaan asiaan eli luokassa opetettavaan aiheeseen. Ja tämä pätee niin opettajaan kuin oppilaaseen.

 

Teksti: Raija Kivimetsä

 

Saat lisää aivojen hyvinvointia edistäviä vinkkejä>>Parasta aivoillesi-verkkokurssilta.