Täytä infolautanen viisaasti, voit paremmin

Täytä infolautanen viisaasti, voit paremmin

posted in: Blogi, Uutiset | 0

Jos luet, katsot ja kuuntelet kaikkea mitä maailmassa tapahtuu, olet vaarassa antautua informaatiotsumanin vietäväksi. Informaatiota on tänä päivänä niin paljon, että jos ei opettele pistämään mielen kaihtimia kiinni, on vaarassa läkähtyä ja ähkyyntyä sekä myrkyttää mielensä informaatiotulvalla.

 

Vedä rajaa

Informaatiota on nykyisin niin älyttömästi, että jokaisen on tärkeää jarruttaa ja opetella pistämään stoppi tiedolle ja sulkea samalla mielen kaihtimet kiinni. Näin elämään syntyy rakennetta ja hallinnan tunnetta.

Mielestäni mielen terveyden tärkeä edellytys on se, että valitsee mitä lukee, kuuntelee ja katsoo. Uskon, että on tärkeää kuunnella itseään ja vetää rajaa ja tehdä karsintapäätös.

 

Inforoskat tunkiolle

Pysähdy joskus ja mieti minkälainen informaatio tekee sinulle hyvää. Minkälainen tieto taas ahdistaa ja saa mielesi matalaksi. Kun tämän tajuaa, onko mitään mieltä myrkyttää oloaan ja vetää energiaansa alas päivästä ja viikosta toiseen?

Mikä ihanuus ja valinnan mahdollisuus! Voi huoletta jättää hyvästit sellaiselle informaatiolle, jota ei ole tilannut. Inforoskaa on media tulvillaan ja roskat voi huoletta heittää tunkiolle. Ne kuuluvat sinne.

Arkeen voi valita sellaista tietoa, joka tekee hyvää, rikastaa, innostaa ja kasvattaa. Toki infohömppää voi valita kuunnella, katsoa tai lukea, jos valinnan tekee tietoisesti. Tietoisena oleminen luo elämään suuntaa ja rakennetta.

 

Ryhdy infopaastolle

Jos koet olevasi infopyörremyrskyn silmissä ja vaarassa vajota väsymyksen syövereihin, tee hätäjarrutus ja ryhdy muutamaksi päiväksi infopaastolle. Infopaaston aikana ei lueta lehtiä, kuunnella radiota, katsota telkkaria tai surffailla netissä. Ei räplätä älypuhelinta tai iPadia.

Paaston aikana kuljetaan luonnossa, puuhastellaan pihassa, tavataan ystäviä ja ollaan hiljaisuudessa. Paaston tuomasta hallinnan tunteesta on helpompi ryhtyä valikoivaksi informaation kuluttajaksi, kun on huomannut selkeän eron omassa olotilassaan. Pää ei tunnu niin tukkoiselta ja muistikin toimii paremmin. Suolisto on rauhallisempi ja niska- ja hartiaseutu rennompi. Olo tuntuu vapautuneemmalta kun talutushihnan on saanut katkaistua.

Täytä infolautanen viisaasti

Informaatiomätön välttäminen on tärkeä osa aivoterveyttä. Jokainen voi vaikuttaa oman mielensä hyvinvointiin pelkästään jo sillä, että jättää huonot uutiset: sodat, taistelut, murhat ja lamat, lukematta. Niitä ei oikeasti tarvita. Näin kokee enemmän onnellisuutta, hallinnan tunnetta ja rauhaa.

Jokaisen päivän voi kuvitella valkoisena paperina, johon piirtää oman informaatioruokalautasensa. Se millä infolautasensa täyttää vaikuttaa meidän aivoihimme ja mieleemme. Se rakentaa meistä niitä ihmisiä, joita olemme. Maailmassa on paljon kehittävää, innostavaa ja ahaa elämyksiä –sisältävää informaatiota. On onni voida valita mitä infoa lautaselleen kauhoo.

Kun oivallemme informaation vaikuksen aivoterveyteemme, alamme itsestäänselvästi kiinnittää huomiota myös siihen, mitä infoa lapsillemme tarjoamme.

Teksti: Raija Kivimetsä
Luonnosta saa monenlaista helpotusta aivojen kuormitukseen. Tutustu Löydä luonnon hoitava voima -verkkokurssiin, joka alkaa 15.9.