Taivaallinen tyrnikakku saa aivot euforiaan

Taivaallinen tyrnikakku saa aivot euforiaan

posted in: Blogi, Uutiset | 0
Tiedättekö tunteen, jossa jo ensimmäinen suupala saa koko kehon syttymään? Olo on herkistynyt, samanlainen kuin silloin, kun on kokenut koskettavan musiikkiesityksen tai kylmät väreet aiheuttavan taideteoksen. Maku on elämysmatka, josta syntyy syvä tunnejälki. Joskus tällainen pysäyttävä ja elämyksellinen ruokaan liittyvä kokemus tulee yllättäen, kuin puun takaa.

Minut lyötiin ällikällä toissa keväänä Turussa. Vierailimme siellä toisen Valtakunnallisen hortareseptikilpailun voittajan raw chef Taina Salosen luona ja palaveroimme tulevaa. Tiesin, että Tainalla on taito hyppysissään, siksi heitinkin hänelle pallon, että olisipa ihanaa maistella aivoystävällistä tyrniraakakakkua. Taina mietti hetken, otti ideasta kopin ja lähti raaka-aineostoksille. Hän ideoi kakun ja soitti meille seuraavana päivänä ja kutsui maistelemaan taivaallista kakkuaan.

Ensi vaikutelma kakusta oli miellyttävä. Koristelun Taina oli tehnyt liukuvärjäystekniikalla ja käyttänyt soijakermavaahtoa, jota hän oli värjännyt tyrnimehulla ja aronialla. Kakun päällä oli mehiläisen siitepölyä ja pakastettuja peltokanankaalin kukkia.

Mutta itse makuelämys oli pysähdyttävä ja herkullinen. Pehmeä, suussa sulava, sopivasti kirpeä ja tasapainoinen. Suutuntumakin oli ihana. Joskus raakakakuista jää kitalakeen kummallinen rasvakerros ja öllöttävä olo. Tässä kakussa kaikki oli kohdallaan. Hortoilijamieheni Jouko ei yleensä raakakakuista perusta, mutta nyt repesi: hän otti kakkua ison siivun lisää.

 

Suolisto iloitsee

Tainan taivaallinen tyrnikakku sulaa suussa ja tekee monella tavalla onnelliseksi. Jokainen suupala hoitaa niin aivoja, suolistoa kuin sydäntä. Tätä kakkua saa syödä ilman synnintuntoa. Siitä puuttuvat ”valkoiset pahikset”: sokeri, jauhot ja maitotuotteet. On riemullista, että tämä herkku on täyttä tavaraa ja aitoa ruokaa.

Kakku on siis viljaton ja näin myös gluteeniton. Gluteenittomuus tekee hyvää siksi, että gluteeni saa todella monella (peräti joka neljäs suomalainen voi olla gluteeniyliherkkä) suoliston sekaisin, ja koska aivot ja suolisto kulkevat käsi kädessä, kiukutteleva suolisto saa aivot tökkimään: muisti voi pätkiä ja keskittymiskyky heikentyä.

Kakku loistaa myös maidottomuudellaan, mikä on plussaa, sillä suomalaiset kärsivät laktoosi-intoleranssista ja maitoproteiinin aiheuttamista vaivoista todella paljon. Miltei jokaisessa perheessä on joku, joka on vähintäänkin laktoosi-intolerantikko. Tainan tyrnikakulla herkuttelun jälkeen ei tarvitse avata housun nappeja, röyhtäillä eikä kiemurrella. Astmasta kärsivillekin on hyväksi välttää maitotuotteita, sillä ne keräävät elimistöön limaa.

 

Tehoaineita tyrnistä ja kurkumasta

Superbonuksen kakku saa aivoterveyden kannalta siksi, että siinä on aivoja hellivää rasvaa tyrnistä, öljystä, manteleista ja pähkinöistä eikä niitä ole kypsennetty. Näin kaikki ravinteet ovat tallella. Sitä paitsi kylmäpuristetun tyrnimehun sisältämä tyrniöljy hoitaa ja hellii myös limakalvoja. Töpäkkä tyrni tunnetaan C-vitamiinipommina ja hyvänä A-vitamiinin lähteenä. Se on luonnonmarjoistamme ravintorikkain ja sisältää runsaasti E-, K- ja B-vitamiineja, flavonoideja, biotiinia, foolihappoa ja eri kivennäis- ja hivenaineita.

Tainan tyrnikakussa on myös voimamauste kurkumaa, mikä ilahduttaa, sillä kurkuma hoitaa maksaa, voi ehkäistä muistisairauksia ja vähentää tulehduksiakin. Suolisto pysyy onnellisena ja toimintakykyisenä ja maksakin iloitsee.

 

Ei valkoista sokeria

Aivoterveyden näkökulmasta kakun merkittävimpiä ominaisuuksia on myös valkoisen sokerin puuttuminen. Makeutta kakkuun on saatu taateleista ja hunajasta. Valkoista sokeria verrataan koukuttavuudessaan heroiiniin. Lisäksi valkoinen sokeri on aivojen sabotoija, joka saa verensokerin poukkoilemaan kuin vuoristoradalla: välillä ollaan vireyden huipulla, välillä väsymyksen alhossa.

Lisäkiitosta kakku saa siitäkin, että Taina suosii raaka-aineissa luomua aina kun se on mahdollista.

Meillä Kivimetsässä tästä kakusta tuli uusi suosikki. Tällä kakulla juhlistetaan pääsiäistä, syntymäpäiviä, sadonkorjuuta ja se nostetaan myös joulupöytään.

Nyt voin ilokseni ilmoittaa, että tämä kakku on saanut rinnalleen 31 ihanaa, herkullista ja hoitavaa villikakkua, joissa samanlaista nostetta, herkullista makua ja laadukkaita raaka-aineita kuin tässä tyrnikakussa. Taina pyysi minua mukaan innostavaan kirjaprojektiin, jossa pääosissa ovat ihastuttavat villikakut, marjat ja villiyrtit. Yhteinen projektimme on nähtävillä valmiina kauniina kirjana  ja sitä löytyy jo kirjakaupoista ja marketeista.

 

 

Tyrniraakakakku on pehmeää, sopivan kirpeää ja herkullista.
Tyrniraakakakku on pehmeää, sopivan kirpeää ja herkullista.

 

 

Taivaallinen tyrnikakku

 

Pohja:

3 dl kuorellisia manteleita

15 kpl taateleita

1/2 tl ruususuolaa

3 rkl luomukaakaota/raakakaakaota

1/2 tl vaniljajauhetta

 

Täyte:

2-3 dl cashewpähkinöitä

1/2 dl mantelimaitoa

1/2 dl kaakaovoita

1/2 dl kookosöljyä

1/2 tl ruususuolaa

1/2 tl Bourbon vaniljaa

1-1,5 dl tyrnimehua

1 purkki (165 ml) kookoskermaa

luomusitruunan kuorta (puolikas sitruuna)

3 rkl toco-jauhetta

3/4 dl hunajaa

2 rkl kurkumaa

 

Koristeluun vatkattua soijakermaa/kookoskermaa

Syötäviä kukkia ja mehiläisen siitepölyä

 

Valmistus

Tee ensin pohja. Murskaa mantelit karkeaksi rouheeksi. Sekoita kaikki pohjan aineet keskenään ja levitä leivinpaperilla vuorattuun noin 18 cm:n irtopohjavuokaan.

Laita pakastimeen odottamaan, kunnes täyte on valmis. Jos käytät medjool-taateleita, voit käyttää niitä vähemmän kuin reseptissä. Pohjan koostumus on hyvä, kun saat muodostettua pallon, joka pysyy kasassa.

Tee sitten täyte. Kookoskerman tulee olla kylmää, kuten myös tyrnimehun ja mantelimaidon. Liota pähkinöitä vähintään 2 tuntia tai yön yli ja kuivata jos mahdollista. Sulata kaakaovoi sekä kookosöljy vesihauteessa, mutta älä kuumenna. Lisää ne viimeisenä täytteen joukkoon.

Sekoita muut aineet tehosekoittimessa tai yleiskoneella silkkisen sileäksi ja lisää lopuksi kaakaovoi sekä kookosöljy. Kaada seos pohjan päälle ja laita pakastimeen vähintään 1-2 tunniksi, kunnes kakku jähmettyy ja pysyy kiinteänä. Vatkaa päälle soija/kookoskerma ja koristele syötävillä kukilla, tyrnirouheella tai mehiläisen siitepölyllä. Säilytä jääkaapissa. Kakku säilyy hyvänä jääkaapissa noin 5-7 päivää.

 

Kakun superbonukset:
  • Runsaasti vitamiinipommi tyrniä
  • Ei sokeria, vaan makeus tulee taateleista ja hunajasta
  • Tulehdusta poistavaa kurkumaa
  • Runsaasti aivoja helliviä manteleita ja pähkinöitä
  • Maidoton
  • Hyviä rasvoja
  • Viljaton ja gluteeniton

Teksti: Raija Kivimetsä

Tutustu raw chef Taina Salosen ja Raija Kivimetsän ihastuttavaan uutuuskirjaan Villikakut – hyvän olon raakakakkukirja täältä.