Enneagrammi on upea itsetuntemuksen työkalu

Enneagrammi on upea itsetuntemuksen työkalu

posted in: Uutiset, Vieras | 0
Viides vieraskynäilijämme Sirja Blixt on enneagrammiohjaaja ETNT (Enneagram Teacher in the Narrative Tradition), toimittaja ja ikimyönteinen isoäiti, joka on loputtoman innostunut ihmisistä ja elämästä. Universumista puhumattakaan.

”Kun viisaus tulee sydämestä, se ei ole tietoa vaan ymmärrystä.” Mietelause, jonka keksin vuosia sitten, tuli tavallaan tilaustyönä ja tarpeeseen.

Olin huomannut, että kaikissa tilanteissa tapani analysoida ja järkeillä asioita ei ollutkaan paras mahdollinen. Tieto ei riittänyt, kaipasin jotain enemmän. Tajusin, että en ollut juurikaan antanut tunteilleni valtaa, vaan yleensä hiljentänyt ne järjen äänellä. Kun tunteet vihdoin saivat tilaa, syntyi lauseeni ja elämä sai paljon syvyyttä.

Itseymmärryksen työkalu

Aforismiini minut johti tutustuminen enneagrammiin kymmenen vuotta sitten. Se on mainio itseymmärryksen työkalu, joka kuvaa yhdeksän eri persoonallisuustyyliä. Enneagrammi nimi tulee kreikan sanoista ennea = yhdeksän ja grammi = malli, kuvio. Sillä ei siis ole mitään tekemistä ennustamisen kanssa, paitsi että voin ennustaa seuraavaa: Jos kiinnostut enneagrammista ja ryhdyt tutkimaan sitä, opit tuntemaan ja ymmärtämään itseäsi ja käyttäytymistäsi, ja jopa muuttamaan itseäsi (jos niin haluat). Bonuksena  alat ymmärtää myös muita ihmisiä paremmin. Sitten ei enää tarvitse hakata päätä seinään ja pähkäillä, mikä muissa on vikana, kun eivät tajua. Tai mikä minussa on vikana, kun toiset eivät tajua.

Ei mitään vikaa. Kenessäkään. Me vain toimimme, ajattelemme ja tunnemme eri tavoin. Enneagrammin mukaan siis yhdeksällä eri tavalla. Yksikään tapa ei ole muita parempi tai huonompi. Kun sen sisäistää, ihmisten erilaisuus monine vaihtoehtoineen avautuu tervetulleena.

Tiedättehän ihmiset, jotka ovat heti tunteissaan, kun jotain tapahtuu? Tai ne, jotka ryhtyvät heti tekemään jotain, touhuamaan? Ja sitten on niitä, jotka käyttävät päätään. Enneagrammissa persoonallisuustyylit jaetaan kolmeen keskukseen: tunne, toiminta ja ajattelu.

sirja

Tottahan käytämme kaikkia kolmea keskustamme, mutta ensisijaisesti yhtä niistä. Etenkin yllättävissä tilanteissa on kuin toimisimme automaattiohjauksella.

Meillä on perusstrategia puolustusmekanismeineen, ja se loksahtaa päälle kuin huomaamattamme. Joku huomaa aina sudenkuopat, toinen jaksaa viimeistellä kaiken, kolmas janoaa tietoa, tietoa ja tietoa. Kaikista strategioista ja defensseistä on hyötyä, mutta niiden liikaviljelystä aiheutuu ongelmia.

Oikotie itsetuntemukseen

Enneagrammi paljastaa sellaista, minkä läheiset ehkä ovat havainneet ja kertoneetkin, mutta itse ei ole sitä nähnyt tai suostunut hyväksymään. Asiat, jotka muissa kiukuttavat, saattavat olla omia ominaisuuksia, joista ei pidä. Sen peilin eteen on uskallettava pysähtyä.

Itsetuntemukseen on monta tietä, mutta oman kokemukseni mukaan enneagrammi on oikotie. Jotkut löytävät enneagrammityylinsä lukemalla kirjoja, jotkut tekevät netissä testejä, jotkut pääsevät alkuun enneagrammiohjaajan tekemän haastattelun perusteella.

Tärkeää on ensin nähdä itsensä sellaisena kuin syvällä sisimmässään tietää olevansa eikä valita persoonallisuustyyleistä sitä, mikä haluaisi olla.  Itseään ei kannata yrittää huijata, jos aidosti haluaa kasvaa ihmisenä.

Persoonallisuus on ja pysyy

Jokainen varmaan toivoisi olevansa hyvä, rakastava, tehokas, yksilöllinen, viisas, luotettava, iloinen, vahva ja rakastava. Silti vain yksi näistä adjektiiveista on se ikioma, ja sen löytää tutustumalla itseensä. Persoonallisuus on ja pysyy, mutta jokainen meistä löytää myös ajoittain itsestään muidenkin enneagrammityylien piirteitä.

Sanotaan, että toista ei voi muuttaa. Höpö höpö. Totta kai voi, mutta vain muuttamalla omaa käyttäytymistään. Kun on hoksannut, miten yleensä toimii, voi tehdä toisin, ja vastapuolikin saattaa muuttua.

Aivot ovat joustavat, ne kyllä hyväksyvät sen, että tekee asioita entisestä poiketen. Saattavat jopa virkistyä siitä, että niille antaa uudenlaisia haasteita.

Lisätietoja: www.enneagrammia.fi